Valon päivän tapahtumassa 3.2.2025 Suomen Valoteknillinen Seura palkitsi kaksi valaistusalalla ansioitunutta henkilöä sekä Tiedon Valo -opinnäytetyökilpailun voittajat.
Tilaisuuden tallenteen löydät YouTube-kanavaltamme.
Nyt 10. kertaa myönnetyt henkilöpalkinnot ovat:
Valoisa persoona. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on yksittäisellä teollaan tai pidempiaikaisella toiminnallaan tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. Palkintoina ovat taiteilija Kari Alosen luoma kiertopalkinto ”Valokeilassa” ja kunniakirja.
Valaistunut persoona. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on toiminut Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenenä vähintään 5 vuotta, ja on vaikuttanut merkittävästi valaistusalalla pitkällä aikavälillä. Palkintoina ovat 1000 euron tunnustuspalkinto ja kunniakirja.
Palkintolautakunnassa olivat edelliskerran palkitut Jukka Jokiniemi (Valoisa persoona 2023), Erkki Ikonen (Valaistunut persoona 2023) sekä seuran hallituksen nimeämänä seuran puheenjohtaja Aleksanteri Ekrias.
Valoisa persoona 2025: Kari Ruokonen
Kari Ruokonen on valoisa, taiteellinen ja kannustava valaisinalan vaikuttaja, jonka kädenjälki näkyy monissa Suomen merkittävissä kohteissa, kuten Ateneumissa, Eduskuntatalossa, Säätytalossa, presidentinlinnassa, Esplanadin puistossa ja Jyväskylän kävelykadulla. Hänen uransa valaistuksen parissa sai alkunsa isänsä valaisinmaahantuonnista, ja jo vuonna 1971 hän perusti Mänttään Ker-lux ky:n, joka työllisti noin 100 henkeä. Yrityksen myynnin jälkeen Kari jatkoi uraansa vuonna 1987 Valaisinpajan toimitusjohtajana. Kun Ruokosen perheestä tuli Valaisinpajan omistaja vuonna 1998, päätettiin myös yrityksen nimi vaihtaa Cariitiksi.
Kari on ollut edelläkävijä valaistusteknologiassa – hän kehitti Suomen ensimmäisen T5-loisteputkivalaisimen ja ensimmäisen kirkasvalolaitteen. Cariitti Oy:n myötä hän toi valokuituvalaistuksen ja LED-tekniikan Suomeen jo varhain. Teknisesti taitava, taiteellinen ja positiivinen Kari on jättänyt pysyvän jäljen valaisinalalle ja siirtänyt osaamisensa seuraavalle sukupolvelle. Kari on kaikilla innovatiivisilla tuotteillaan tuonut paljon iloa maailmaan.
Valaistunut persoona 2025: Diplomi-insinööri, Heikki Härkönen
Heikki Härkönen on toiminut Suomen Valoteknillisen Seuran toimitusjohtajana vuosina 2006–2024, vahvistaen merkittävästi seuran asemaa. Hänen sitoutuneen ja määrätietoisen työn seurauksena seura on ottanut merkittäviä askelia valaistusalan kehittämisessä Suomessa, vahvistaen alan imagoa ja yhteisöllisyyttä.
Härkösellä on ollut keskeinen rooli Valoakatemian perustamisessa sekä valaistusalan osaamisen ja koulutuksen kehittämisessä. Tuhannet nuoret ja ammattilaiset ovat saaneet arvokasta valaistusalan oppia ja tukea hänen työnsä ansiosta. Heikin työ valaistusalan verkottumisen hyväksi on edistänyt valaistusalan kehitystä, tuoden yhteen alan ammattilaisia ja luoden pohjaa valaistusalan tulevaisuuden rakentamiselle. Hänen panoksensa ansiosta suomalaiset valaistusalan ammattilaiset ovat parempia asiantuntijoita.
Tiedon Valo -opinnäytetyökilpailussa palkittiin kolme työtä
Suomen Valoteknillinen Seura jakaa 2000 euron palkinnon yhdelle tai useammalle erityisen valaisevalle opinnäytetyölle. Palkinnolla seura haluaa kannustaa opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja auttaa meitä kaikkia näkemään nykyisyyden tarkemmin. Kilpailuun ovat voineet osallistua kaikki Suomessa 1.1.2023 –31.12.2024 hyväksytyt opinnäytetyöt, jotka syventyvät valoon, valaistukseen, valaistuksen ohjaukseen, valonlähteisiin tai valaisimiin tieteellisestä, taiteellisesta tai käytännöllisestä näkökulmasta.
Palkinto jaettiin nyt 6. kerran. Tuomariston jäsenet Pasi Hyyppä (Senaatti-kiinteistöt), Henri Juslén (Helvar Oy Ab) ja Marjut Kauppinen (Helsingin kaupunki) päätyivät palkitsemaan kolme ansiokasta opinnäytetyötä:
- Toinen pääpalkinto 1000 €:
- Teo Rinne, Aalto-yliopisto. VALON ASEMA – Suunnitelma ja näkemys laadullisesta valaistussuunnittelusta.
- Toinen pääpalkinto 1000 €:
- Aurora Lehtinen, Metropolia Ammattikorkeakoulu. ENERGIASALI – Kokemuksellinen näyttely- ja tapahtumatila valaistuksen keinoin.
- Kunniamaininta:
- Tiina Savallampi, XAMK Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu. HAVAINTOJA PIMEÄSTÄ – Tunne-, aisti- ja tilakokemustietoa elämyspalveluiden kehittämiseen

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Elisa Hillgén, Suomen Valoteknillinen Seura
elisa.hillgen@valosto.com
+358 50 3644 737