Keskustelutilaisuus: Kansainvälisen valaistuskomissio CIE:n ajankohtaiset uutiset

Aika: Pe 1.3.2024 klo 13-15
Paikka: Verkkokokous; linkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Ilmoittautumiset tästä.

Aiheina ovat mm:

Mikä on CIE?
CIE:n toiminta
Tieteelliset konferenssit
Raportit, standardit
Miten linkittyy ja jalkautuu Suomeen?

CIE:n divisioonat
Mitä divisioona tekee
Ajankohtaista divisioonassa
Divisioonan työryhmien yleiskatsaus, mitä on menossa, poimintoja kiinnostavista asioista
Lista äskettäin julkaistuista raporteista

Loppukeskustelu

Lisätietoja

EVDA x IALD Nordic: Light Talks in Tallinn

Aika: 15.3.2024 klo 14-18
Paikka: Estonian Centre for Architecture, Kursi 3, Tallinna

”Join us for an evening of conversation with ten lighting designers from Estonia and Finland, followed by a walking tour of the old town of Tallinn.

Cohosted by EVDA (Estonian Association of Lighting Designers) and the IALD Nordic Chapter, the presentation session will allow guests to expand their horizons, partake in conversations, and initiate future collaborations. In addition to the ten short presentations, attendees can join us for a light walk in the picturesque city center, with a final destination at a local bar to mingle and foster conversations about lighting.”

Tilaisuus on maksuton, mutta ilmoittautuminen vaaditaan. Ilmoittautumislinkki on avoinna 1.3.2024 saakka.

Lisätietoja

Vuoden valaistuskohde 2023 -palkinnot jaettu: Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus ja Solo Sokos Hotel Torni voittajiksi

Kuvat: Reija Pasanen ja Kuvatoimisto Kuvio Oy, Martin Sommerschield

Sähkö Valo Tele Av -messuilla Jyväskylässä 8.2.2024 järjestetyssä palkintojenjaossa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2023 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus, ja ulkovalaistussarjan voitti Solo Sokos Hotel Torni.

Tuomariston lausunnot palkituista kohteista:

Sisävalaistus
Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus

Helsinki-Vantaan lentoasema on saanut uuden sisäänkäyntirakennuksen, joka erottuu ympäristöstään selkeästi sekä muodoltaan että valaistukseltaan. Lentoaseman valaistus tukee näyttävää arkkitehtuuria. Rakennus tuntuu keveän ilmavalta.

Kattopintaan upotetut huomaamattomat valaisimet tuovat häikäisemätöntä suoraa valoa tilaan ja antavat valoa sinne, missä sille on tarve. Vaalea kiiltävä lattia peilaa valoa ja elävöittää tilaa. Epäsuora valaistus tuo kattorakenteen muodon näyttävästi esille. Näkymät ovat selkeitä, ja liikkuminen valon ja opasteiden avulla on helppoa ja turvallista. Liukuportaat, raput ja hissit nousevat esiin valon avulla. Valo ja värit ohjaavat matkustajaa lämminsävyisestä sisääntuloaulasta turvatarkastuksen sinisävyiseen maailmaan. Suunnittelussa on otettu huomioon laatu, pitkäikäisyys ja huollettavuus. Päivänvalotunnistimien avulla valaistustasoja säädetään ja säästetään energiaa. Saapuvia matkustajia ilahdutetaan viheralueella, joka on nostettu kauniisti esiin päivänvalolla ja päivänvalon kaltaisella sähkövalolla.

Lentoaseman uuden sisäänkäyntirakennuksen valaistus on oiva esimerkki suomalaisten valaistussuunnittelijoiden ja rakentajien taidoista.

Ulkovalaistus
Solo Sokos Hotel Torni

Helsingin ikoninen ”pilvenpiirtäjä” hotelli Torni tuo muodoltaan mieleen New Yorkiin 1931 valmistuneen Empire State Buildingin. Nyt hotelli on saanut peruskorjauksen yhteydessä myös sen arvoa kohottavan julkisivuvalaistuksen.

Valaistusratkaisut korostavat ja rytmittävät rakennuksen erityispiirteitä mallikkaasti, jokainen kerros on valon arvoinen. Valaisimet ovat sekä yksittäin että ryhmissä ohjattavissa. Nyt julkisivun valon määrä on säädetty niin, että valaistus himmenee alhaalta ylöspäin. Säädön avulla voidaan myös vähentää yöaikaan ympäristöön menevää hajavaloa.

Alempien kerrosten valaisimet on taidokkaasti piilotettu julkisivun väriin maalattujen asennussuojien taakse. Näin valaisimet eivät näy päivänäkymässä ja antavat häikäisemätöntä valoa julkisivuun. Lämmin valon väri sopii hyvin seinäpintojen väritykseen. Tornin yläosa kohoaa näyttävästi Helsingin kattojen ylle alaosan katolle sijoitettujen helposti huollettavien valonheittimien ansiosta. Pehmeää valoa piristävät ravintolakerroksen ikkunoiden väliin sijoitetut pienikokoiset viileämpää valoa antavat valonheittimet ja katolla olevan maston korostusvalaistus. Sisäänkäynnin alkuperäinen ilme on säilytetty, ja sen uudistetun valolipan viileä valo antaa arvokkaan vaikutelman ja ohjaa kävijöitä kulkemaan sisään rakennukseen.

Solo Sokos Hotel Torni on näyttävä esimerkki ammattitaitoisesta valaistussuunnittelusta ja huolellisesta toteutuksesta.

Kilpailutiedote (pdf)

Valokuvia palkituista kohteista:
https://valosto.com/tiedostot/2023_vuoden_valaistuskohde_kuvia/

CIE:n julkaisu CIE 249:2022 Visual Aspects of Time-Modulated Lighting Systems ilmaiseksi seuran jäsenille

Suomen Valoteknillinen Seura toimii kansainvälisen valaistuskomission CIE:n kansallisena komiteana edustaen Suomea järjestössä. CIE haluaa tukea kansallisia komiteoita tarjoamalla vuosittain rajatun ajan järjestön jäsenistölle ilmaiseksi CIE:n jäsenäänestyksessä valitun CIE-julkaisun. Vuonna 2024 kyseinen julkaisu on CIE 249:2022 Visual Aspects of Time-Modulated Lighting Systems.

Full Description

The fast rate at which solid-state light sources can change their luminous output is one of the main drivers behind the revolution in the lighting industry and applications of lighting. The fast rate of the intensity change means that a modulation of the luminous output, both intended and unintended, is directly linked to the modulation of the driving current. In turn, the light modulation can give rise to distortions in the perception of the environment.

(Nopea nopeus, jolla puolijohdevalonlähteet voivat muuttaa valotehoaan, on yksi tärkeimmistä valaistusteollisuuden ja valaistuksen sovellusten vallankumouksen taustatekijöistä. Voimakkuuden nopea muutos tarkoittaa, että valotehon modulaatio, sekä tarkoitettu että tahaton, liittyy suoraan käyttövirran modulaatioon. Valon modulaatio puolestaan ​​voi aiheuttaa vääristymiä ympäristön havainnointiin.)

Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenet (henkilö- ja opiskelijajäsenet sekä yritys– ja yhteisöjäsenten palveluksessa olevat) saavat julkaisun pyytämällä sitä sähköpostitse osoitteesta heikki.harkonen(at)valosto.com.

Muut kuin seuran jäsenet CIE Webshop
Priced From:
€135 Secure PDF
€135 Printed Edition
€176 Printed Edition + PDF

Sähkö Valo Tele Av -messut Jyväskylässä 7.-9.2.2024

Suomen Valoteknillisen Seuran osastolla ovat tavattavissa

Suomen Valoteknillisen Seuran uusi puheenjohtaja
Aleksanteri Ekrias, A-Insinöörit Civil Oy

Seuran puheenjohtaja vuosina 2003-2023
Tapio Kallasjoki

Suomen Valoteknillisen Seuran toimitusjohtaja
Heikki Härkönen

Katso myös messujen ohjelma, jossa on mm.

Luentolava Electricity B-halli
Torstai 8.2.2024 klo 14
Valaistushaaste: Miten korvata markkinoilta poistuneet loisteputket?
Jani Suojanen, Legrand Finland Oy (Suomen Valoteknillisen Seuran puheenvuoro)

Torstai 8.2.2024 klo 15
Vuoden valaistuskohde 2023 -kilpailun palkintojenjako

Messujen näytteilleasettajat.
Sisäänpääsy on maksuton rekisteröitymällä ennakkoon tai paikan päällä.
Lisätietoja messujen verkkosivuilla.

Tiedon Valo – Suomen Valoteknillisen Seuran kilpailu valaisevimmasta opinnäytetyöstä

Jonas Jacobsson / Unsplash

Valaistus vaikuttaa monella tavalla ympäristöömme ja kaikkeen kokemaamme. Valo mahdollistaa näkemisen ja ajastaa ihmisen vireystilarytmit. Suomi tarvitsee valoalan osaajia erilaisiin tehtäviin niin yrityksiin kuin julkiselle sektorille, ja uusi tieto auttaa koko yhteiskuntaa. Kannustaakseen opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja näkemään nykyisyyden tarkemmin, Suomen Valoteknillinen Seura jakaa 2000 euron palkinnon valaisevimmalle opinnäytetyölle. Kilpaan voivat osallistua kaikki Suomessa 1.1.2023 – 31.12.2024 hyväksytyt opinnäytetyöt, jotka syventyvät valoon, valaistukseen, valaistuksen ohjaukseen, valonlähteisiin tai valaisimiin tieteellisestä, taiteellisesta tai käytännöllisestä näkökulmasta.

Kilpailuun osallistuvat opinnäytetyöt kuten esimerkiksi pro gradu -työt, diplomityöt, ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja väitöskirjat mahdollisine liitteineen tulee ilmoittaa 31.12.2024 mennessä verkkolinkistä

https://www.lyyti.in/tiedonvalo2024

Kilpailun tuomaristo (Henri Juslén, Helvar Oy Ab; Marjut Kauppinen, Helsingin kaupunki; Pasi Hyyppä, Senaatti-kiinteistöt) julkistaa voittajan myöhemmin vuonna 2025. Tuomaristo voi jakaa palkintosumman yhdelle tai useammalle opinnäytetyölle.

Lisätietoja: Suomen Valoteknillinen Seura, Heikki Härkönen, PL 102, 00101 Helsinki, heikki.harkonen(at)valosto.com, puh. 0400 869339

Säännöt (pdf)

Rules in English (pdf)

Aiemmat Tiedon Valo -kilpailukierrokset ja palkitut opinnäytetyöt (pdf)

Valon päivän After Work

Katso videotallenne tilaisuudesta seuran Youtube-kanavalta.

Aika: Pe 2.2.2024 klo 15–16
Paikka: Ravintola Vltava / Havel-kabinetti, Elielinaukio 2, Helsinki

Ohjelma

Tilaisuuden avaus
Heikki Härkönen, Suomen Valoteknillinen Seura

Tiedon valo -opinnäytetyökilpailun julkistus

Kolmen nuijan kohtaaminen
Puheenjohtajan nuijan vaihto seuran vanhalta puheenjohtajalta uudelle puheenjohtajalle; keskustelutilaisuus, jossa puheenjohtajat tenttaavat toisiaan

 • Suomen Valoteknillisen Seuran uusi puheenjohtaja
  Aleksanteri Ekrias, A-Insinöörit Civil Oy
 • Seuran puheenjohtaja vuosina 2003–2023
  Tapio Kallasjoki

Vapaa keskustelu

Tilaisuus päättyy

Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenistölle tarkoitettu tilaisuus on maksuton. Seura tarjoaa oluet.

Frankfurtin Light + Building -messut; SVS:n ryhmämatkan ohjelma messuilla ma-ke 4.-6.3.2024

Suomen Valoteknillisen Seuran ryhmämatkan kuvaus

Suomen Valoteknillinen Seura on sopinut messuilla iltapäivisin järjestettäviä osastovierailuja. Vierailut on tarkoitettu valaistustuotteiden loppuasiakkaille sekä suunnittelijoille. Osastovierailuille ovat tervetulleita myös muut ryhmämatkan ulkopuoliset suomalaiset messukävijät.

MAANANTAI 4.3.2024
Siirtyminen messualueelle, joka on avoinna päivittäin klo 9-18.

Klo 13.00-14.00
Tervetuloa Light + Building-messuille, tietoja messuista
Virpi Hopeasaari, Messeforum Oy
Tarjolla virvokkeita ja pikkupurtavaa
Room Kontrast (halli 3, kerros 3.Via, East)

Klo 15.00-16.00
ENIM
4.0 C68

Klo 16.30-17.30
iGuzzini
5.1 B90

TIISTAI 5.3.2024
Siirtyminen messualueelle, joka on avoinna päivittäin klo 9-18.

Klo 13.30-14.30
BEGA
3.0 C91/D91

Klo 15.00-16.00
Cariboni
3.0 D51

Klo 16.30-17.30
AEC
4.0 B50

KESKIVIIKKO 6.3.2024
Siirtyminen messualueelle, joka on avoinna päivittäin klo 9-18.

Klo 13.00-14.00
Meyer Lighting
3.0 B21

Klo 14.30-15.30
EP S.p.A. – Lanzini
4.0 C40

Messujen verkkosivut: www.light-building.com

DIALux evo -kurssit vuonna 2024

Suomen Valoteknillisen Seuran vuoden 2024 DIALux evo -kurssit on esitelty verkkosivulla
https://www.valoakatemia.fi/koulutus/dialux-kurssit/

Valmiina ilmoittautumisiin ovat online-verkkokurssit:

To 15.2.2024 klo 12.30-16.00
DIALux evo -perusteet, online

To 11.4.2024 klo 12.30-16.00
DIALux evo -sisävalaistussuunnittelun perusteet, online

To 6.6.2024 klo 12.30-16.00
DIALux evo -sisävalaistussuunnittelun jatkokurssi, online

To 22.8.2024 klo 12.30-16.00
DIALux evo -ulkovalaistussuunnittelun perusteet, online

To 10.10.2024 klo 12.30-16.00
DIALux evo -ulkovalaistussuunnittelun jatkokurssi, online

To 12.12.2024 klo 12.30-16.00
DIALux evo -tievalaistussuunnittelu, online

Myös muita DIALux evo -kursseja ryhdytään järjestämään, kun niistä kiinnostuneita ilmoittautuu tarpeeksi. Kurssien tiedot ja niihin kiinnostuksen ilmoitukset verkkosivulla
https://www.valoakatemia.fi/koulutus/dialux-kurssit/

VALO 2/2023 -lehti on ilmestynyt

Lehdessä tutustutaan Satama Areenan ja taiteentalo Chappen valaistus­ratkaisuihin sekä Metronom-tapahtuman taianomaisiin valoteoksiin. Lisäksi lehdessä on muun muassa tuhti paketti ajankohtaista asiaa CIE:n maailmankonferenssista, standardoinnista sekä maantie- ja rautatiealueiden valaistussuunnittelusta.

Lehti on postitettu muun muassa kaikille seuran henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys- ja yhteisöjäsenille. Yli 5 200 kappaleen osoitteellisen jakelun tiedot löytyvät lehden mediakortista.

Lehti on lisäksi luettavissa vapaasti ja maksutta näköislehtenä verkossa:

Lue lehteä

Etkö ole saanut lehteä? Mahdolliset osoitteenmuutokset lomakkeella tai sähköpostilla.

Lehden uusimman numeron voi myös tilata maksutta verkosta tilauslomakkeella joko itselle tai esimerkiksi yhteistyökumppanille, jolle lehdestä voi olla iloa ja hyötyä.

Aleksanteri Ekrias on Suomen Valoteknillisen Seuran uusi puheenjohtaja

Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtajana pitkään vuosina 2003-2023 toiminut Tapio Kallasjoki on jättänyt seuran puheenjohtajuuden seuraajalleen. Seuran uutena puheenjohtajana vuonna 2024 aloittaa Aleksanteri Ekrias, joka valittiin seuran sääntömääräisessä vaalikokouksessa Helsingissä 21.11.2023. Aleksanteri Ekrias on toiminut seuran hallituksen jäsenenä vuodesta 2016 alkaen.

Tekniikan tohtori Aleksanteri Ekriaksella on monipuolinen kokemus ja osaaminen valaistusalan eri tehtävissä. Päätyönään hän toimii A-Insinöörit Civil Oy:ssä ulkovalaistuksen asiantuntijana. Aleksanteri on ollut mukana ulkovalaistuksen standardoinnissa ja erilaisissa kehitysryhmissä yli 13 vuoden ajan. Alan opetustehtäviä Ekrias on hoitanut yli 15 vuotta.

Kansainvälisen valaistuskomissio CIE:n asiantuntijana Ekrias on toiminut vuodesta 2007. Vuodesta 2013 lähtien hän on toiminut CIE:n Divisioonan 4 Transportation and Exterior Applications Suomen edustajana.

Vapaa-ajallaan Aleksanteri harrastaa monipuolisesti liikuntaa ja lukemista. Varsinkin kiipeily sekä sulkapallo- ja tennispelit saavat ajatukset pois työrutiineista.

Väylävirasto: Ledivalaisimien laatuvaatimukset 1.12.2023

Väylävirasto on julkaissut uuden version ohjeesta Ledivalaisimien laatuvaatimukset. Ohje sisältää kaksi osaa:

1. Väyläviraston 1.12.2023 laatima lisäys Pohjoismaiden tiepitoviranomaisten yhteistyöryhmän laatimaan laatuvaatimukseen NMF01:2023 LED luminaires – requirements, Edition 4.1, 27.6.2023.
Linkki

2. Pohjoismaiden tiepitoviranomaisten yhteistyöryhmän laatima laatuvaatimus NMF01:2023 LED luminaires – requirements, Edition 4.1, 27.6.2023.
Linkki

Ohjeessa esitettyjä ledivalaisimien laatuvaatimuksia noudatetaan kaikissa urakkamuodoissa maantie- ja rautatiealueilla.

Pohjoismaiden yhteisen laatuvaatimuksen version 5.0 laadinta on käynnistynyt, ja uusi laatuvaatimus julkaistaan todennäköisesti kesällä 2024.

Tallinnan häiriövaloseminaarin videotallenteet verkossa

Häiriövalo
Kuva: Petri Vuorio

Tallinnassa 14.9.2023 järjestetyn häiriövaloseminaarin

Light Pollution in Focus
Tallinn Urban Lighting Seminar

videotallenteet ovat verkossa seminaarin verkkosivuilla.

Kestävän kaupunkivalaistuksen seminaarin järjestivät Tallinnan ympäristö- ja julkisten töiden osasto ja Tallinnan teknillinen yliopisto (Taltech). Seminaari tarjosi yleiskatsauksen ympäristöystävällisestä ulkovalaistuksesta. Siinä analysoitiin, kuinka liiallinen valaistus vaikuttaa ihmisiin ja ympäristöön ja mitä eri maat ovat tehneet häiritsevän valaistuksen vähentämiseksi.

 • Voiko valoa olla liikaa? Miten se voidaan mitata? Mitä on valosaaste ja häikäisy?
 • Mitä vaikutuksia liiallisella valolla on ympäristöön ja ihmisiin?
 • Miten muu maailma säätelee ja rajoittaa liiallista valaistusta kaupungeissa?
 • Miten panoraama- ja satelliittinäkymäanalyysi voi johtaa tasapainoiseen valaistukseen?
 • Ovatko kaupunkilaiset valmiita pimeisiin alueisiin ja yleiseen valaistuksen vähentämiseen?

YouTube-videotallenteita voi katsoa esiintyjittäin, tulkattuna, tekstitettynä sekä halutulla toistonopeudella.

Luminord-palkinto Ivo Mukkulaiselle ja STEK-nimikkopalkinto Tiia Taimiselle

Vuoden 2023 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella ladattava ja helposti liikuteltava valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 23 -palkinnon saajaksi valittiin Ivo Mukkulaisen työ ”Laava”. STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Tiia Taimisen ehdotus ”Klip”. Kunniamaininnan saivat Simon Örnbergin ”Fellow” sekä Liinu Juujärven ja avustaja Aada Saaren ”Nuppu”. Palkinnot jaettiin Habitare-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 13.9.2023.

Lisätietoja: Luminord-tiedote 13.9.2023 kuvineen

Luminord-verkkosivut

Väyläviraston uusien ohjeiden vaatimukset voimaan 1.7.2023

Väylävirasto julkaisi kesäkuun lopussa uuden ohjeen Maantie- ja rautatiealueiden valaistuksen suunnittelu 20.6.2023. Julkaisu sisältää tievalaistuksen, tunnelivalaistuksen ja rautatiealueiden valaistuksen suunnitteluohjeet. Ohjeen vaatimukset ovat voimassa 1.7.2023 alkaen. Ohjeen merkittävimmät muutokset verrattuna vuoden 2015 julkaisuun ovat:

 • Valaistusteknillisissä laskennoissa käytettävät päällystetyypit on päivitetty vastaamaan Suomessa vuonna 2017 tehtyjen päällysteiden valonheijastusominaisuuksien mittauksien tuloksia. Kaikilla maanteillä tievalaistuksen mitoituksessa käytetään päällysteluokkia:
  • kuiva päällyste: R2 vaaleusasteella Q0 = 0,09 (vanha arvo Q0 = 0,07)
  • märkä päällyste: W3.

Muutos keskimäärin:

 • pidentää enimmäispylväsväliä noin 5 %
 • samalla kun se laskee valaisimien tehoa noin 15 %.

 

 • Konfliktialueiden sekä jalankulku- ja pyöräilyalueiden valaistusluokkiin on lisätty vaatimus estohäikäisylle.
 • Jalankulku- ja pyöräilyalueiden valaistusluokkiin on lisätty valaistusvoimakkuuden yleistasaisuuden vaatimus standardiluonnoksen prEN 13201-2 Muutokselle on asetettu siirtymäaika.
 • Pysäköinti-, levähdys- ja palvelualueille on esitetty omat A-valaistusluokat standardiluonnoksen prEN 12464-2
 • Valaistusluokkien valintaa on päivitetty sekä teiden että katujen osalta. Ohjeen päivityksessä on otettu myös paremmin huomioon pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden tarpeita ohjeistamalla laajemmin ja monipuolisemmin jalankulku- ja pyöräilyalueiden valaistusluokkien valintaa.
 • Alikulkukäytävien valaistusluokkien valintaa on päivitetty ja alikulkukäytävien valoisan ajan valaistuksen tarpeen määrittelyä on uudistettu.
 • Suojateiden erilliselle valaistukselle on esitetty uusi laskentamenetelmä sekä uudet valaistusteknilliset vaatimukset.
 • Valolajien valintaa on päivitetty tie-, katu- ja rautatiealueiden osalta.
 • Alenemakertoimen valintaa on päivitetty vastaamaan Väyläviraston ohjetta Ledivalaisimien laatuvaatimukset.
 • Ohjeeseen on päivitetty häiriövaloluokat ja niiden raja-arvot standardiluonnoksen prEN 12464-2 sekä nykyisten kansainvälisten suositusten mukaisiksi.
 • Tievalaistuksen ohjausperiaatteet on uusittu kokonaan vastaamaan valtion nykypäivän tarpeita. Myös tievalaistuksien ohjaustaulukkoa on yksinkertaistettu mm. rakentamisen ja kunnossapidon helpottamiseksi.
 • Tunnelivalaistuksen periaatteet on harmonisoitu muiden Pohjoismaiden periaatteiden kanssa. Lyhyen tunnelin valaistuksen periaatteita on uusittu merkittävästi. Tunnelivalaistuksen suunnittelun ohjeistusta on laajennettu, jotta se voisi palvella paremmin suunnittelijoiden tarpeita.
 • Rautatiealueiden valaistusteknillisiä vaatimuksia on päivitetty päivityksessä olevan standardiluonnoksen prEN 12464-2

Ohjeen liitteeksi on laadittu uusi malli tievalaistuksen rakentamissuunnitelmasta sekä risteyssillan valaistuksen rakentamissuunnitelman mallisuunnitelmat.

Ohje on luettavissa ja ladattavissa seuraavasta linkistä:
Maantie- ja rautatiealueiden valaistuksen suunnittelu 20.6.2023 (vaylapilvi.fi)

Suomen Valoteknillisen Seuran ryhmämatka Frankfurtin Light + Building -messuille

KIIRE, ILMOITTAUDU HETI, mutta pe 12.1.2024 klo 14 mennessä!

Suomen Valoteknillinen Seura järjestää ryhmämatkan Frankfurtin Light + Building -messuille, jos matkalle ilmoittautuu sitovasti vähintään 10 henkeä pe 12.1.2024 klo 14 mennessä.

Ma 4.3.2024 menolento AY1411 Helsinki – Frankfurt 07:45-09:25
Hotelli The Frankfurt****, 2 yötä
Ke 6.3.2024 paluulento AY1416 Frankfurt – Helsinki 19:20-22:50

Yksityiskohdat on esitetty ryhmämatkatarjouksessa (pdf). Ryhmämatkan varaus- ja maksuehdot ovat poikkeuksellisen tiukat. Suomen Valoteknillinen Seura järjestää osastovierailuja messuosastoilla sekä tarjoaa maksuttomat pääsyliput messuille.

Sitovat ilmoittautumiset mahdollisimman pian tästä.

Ilmoittautuneiden henkilöiden lukumäärä näkyy tästä.