VALO/ON 2025

VALO/ON logo

Valaistuksen ammattilaistapahtuma 29.–30.1.2025
Suvilahden Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22, Helsinki

VALO/ON 2025 kerää jälleen valaistuksen ammattilaiset yhteen ja tarjoaa uusia näkökulmia alan mahdollisuuksiin niin arkkitehtuurin, valaistustekniikan kuin sähkösuunnittelun näkökulmista. Tapahtuma järjestetään 29.–30.1.2025 Kattilahallissa Helsingin Suvilahdessa.

Yksityistapahtuma kokoaa lähes kolmekymmentä julkisten tilojen valaistuksen johtavaa yritystä esittelemään kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat uutuustuotteensa ja palvelunsa. Tapahtuman kansainväliset keynote-puhujat tarjoavat uusia näkökulmia valaistusalan haasteisiin ja tarkastelevat valoa monialaisin ottein. Rento illanvietto mahdollistaa uusien ja vanhojen tuttavuuksien tapaamisen inspiroivassa ympäristössä. Tapahtuman tuottaa Luovi Productions Oy. Suomen Valoteknillinen Seura on VALO/ON-tapahtuman yhteistyökumppani.

Tapahtumaan voi osallistua rekisteröitymällä tapahtuman virallisen kutsun rekisteröitymislinkistä. Kutsun tapahtumaan voi pyytää täältä.

Lisätietoja: valo-on.fi

Valon päivä 3.2.2025

Tervetuloa Valon päivän perinteiseen After Work -tilaisuuteen!

Aika: Maanantai 3.2. klo 15 alkaen.
Paikka: Vltava / Havel-kabinetti, Elielinaukio 2, Helsinki

Tilaisuus striimataan verkossa ja tallenne julkaistaan myöhemmin seuran nettisivuilla.

OHJELMA:

Tilaisuuden avaus
Elisa Hillgen, Suomen Valoteknillinen Seura

Vuoden valaistuskohde 2025 -kilpailun julkistus
Heikki Härkönen, Suomen Valoteknillinen Seura

Tiedon valo -opinnäytetyökilpailun palkintojenjako
Henri Juslén, Helvar Oy Ab, tuomariston jäsen

Seuran henkilöpalkinnot 2025
Valoisa persoona
Valaistunut persoona
Aleksanteri Ekrias, Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtaja

Seuran vanhan ja uuden toimitusjohtajan viestikapulan vaihto
Heikki Härkönen ja Elisa Hillgen, Suomen Valoteknillinen Seura

Vapaata keskustelua, striimaus päättyy.

Tilaisuus päättyy noin klo 16.30

Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenistölle tarkoitettu tilaisuus on maksuton. Seura tarjoaa oluet. Ilmoittautumiset: Lyyti

Elisa Hillgen on Suomen Valoteknillisen Seuran uusi toimitusjohtaja

Suomen Valoteknillisen Seuran hallitus on nimittänyt Elisa Hillgenin seuran uudeksi toimitusjohtajaksi.

Elisa Hillgen on toiminut 17 vuoden ajan monipuolisesti valaistusalan eri tehtävissä, muun muassa valaistussuunnittelijana, luennoitsijana ja aktiivisena valotaiteen puolestapuhujana. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on työskennellyt Jyväskylän kaupungin valaistuskoordinaattorina, vastaten muun muassa kaupunkivalaistuksen kehittämishankkeista ja osallistuen kansainvälisen LUCI-verkoston toimintaan.

Suomen Valoteknillisen Seuran henkilöjäsenenä vuodesta 2008 ollut Hillgen on toiminut mm. seuran Valaistussuunnittelijoiden toimintaryhmän puheenjohtajana. Vuonna 2019 seura palkitsi hänet Valoisa persoona -tunnustuksella.

Vapaa-ajallaan Elisa harrastaa taidemaalausta, helmikorujen askartelua ja retkipakuilua. Myös aktiivinen yhdistystoiminta ja kulttuuritapahtumat ovat lähellä sydäntä.

Työnsä seuran uutena toimitusjohtajana Elisa Hillgen aloittaa 1.1.2025. Seuran toimitusjohtajana vuosina 2006-2024 toiminut Heikki Härkönen jää eläkkeelle alkuvuonna 2025.

VALO 2/2024 -lehti on ilmestynyt

Lehdessä tutustutaan Lahden kaupungintalon uusittuun valaistukseen ja esitellään, kuinka valo ja hämäryys ovat sulassa sovussa Näsin puistosillalla. Lisäksi lehdestä voi lukea muun muassa Suomen Valoteknillisen Seuran uuden toimitusjohtajan Elisa Hillgenin ajatuksia tulevasta tehtävästään.

Lehti on postitettu muun muassa kaikille seuran henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys- ja yhteisöjäsenille. Yli 5 500 kappaleen osoitteellisen jakelun tiedot löytyvät lehden mediakortista.

Lehti on lisäksi luettavissa vapaasti ja maksutta näköislehtenä verkossa:

Lue lehteä

Etkö ole saanut lehteä? Mahdolliset osoitteenmuutokset lomakkeella tai sähköpostilla.

Lehden uusimman numeron voi myös tilata maksutta verkosta tilauslomakkeella joko itselle tai esimerkiksi yhteistyökumppanille, jolle lehdestä voi olla iloa ja hyötyä.

Pohjoismaiden tienpitäjien harmonisoidut ledivalaisimien laatuvaatimukset, versio 5.0 julkaistu

Pohjoismaiden tienpitäjien tie- ja tunnelivalaistuksen työryhmä on julkaissut uuden version 5.0 ledivalaisimien laatuvaatimuksista. Asiakirjan nimi on NMF01:2024 LED luminaires – requirements, Edition 5.0. Uuden version rinnalla on julkaistu myös punakynäversio, jossa on esitetty tärkeimmät muutokset aiempaan versioon nähden.

NMF01-2024-LED-luminaires-requirements-ed5.0.pdf

NMF01-2024-LED-luminaires-requirements-ed5.0-redline.pdf

Tämän julkaisun pohjalta Väylävirasto tulee laatimaan uuden version ohjeesta VO 102/2023 Ledivalaisimien laatuvaatimukset vuonna 2025. Nykyinen ohje, joka perustuu julkaisuun NMF01:2023 LED luminaires – requirements Edition 4.1, on julkaistu 1.12.2023.

Uusi opas valaistuksen ympäristövaikutuksista julkaistu

Teknologiateollisuus ry:n Valaisinvalmistajat-toimialaryhmä on julkaissut uuden oppaan, ”Pikaopas valaisimien ympäristönäkökohtiin”. Tämä kattava opas tarjoaa syvällistä tietoa valaistuksen ympäristövaikutuksista ja antaa käytännön ohjeita päästöjen vähentämiseksi.

Oppaassa käsitellään muun muassa:

  • Eri ympäristösertifikaatteja, kuten Tyypin I, II ja III ympäristöselosteita (EPD), ja niiden merkitystä valaisimien ympäristövaikutusten arvioinnissa.
  • Energiankulutuksen vähentämisen tärkeyttä valaisimien käytön aikana sekä sensoritekniikan roolia energiatehokkuuden parantamisessa.
  • Uuden rakentamislain vaatimuksia, jotka astuvat voimaan 1.1.2026, ja niiden vaikutuksia valaisimien hiilijalanjäljen laskentaan.

Oppaan tavoitteena on auttaa valaistusalan ammattilaisia ja rakennuttajia tekemään ympäristön kannalta kestäviä valintoja. Laadukas ja pitkäikäinen valaisin, joka on suunniteltu materiaalitehokkaasti, voi merkittävästi vähentää valaistuksen elinkaaren aikaisia päästöjä.

Pikaopas valaisimien ympäristönäkökohtiin (pdf)

Valaisinvalmistajien toimialaryhmä

Kuningatar Silvian konserttisali Ruotsista voittajaksi Nordisk Lyspris – Nordic Lighting Design Awards 2024 -kilpailussa

Oslossa 13.11.2024 pidetyssä palkintojenjaossa Kuningatar Silvian konserttisali (Drottning Silvias Konsertsal) Ruotsista palkittiin pohjoismaisen valaistuskohdekilpailun Nordic Lighting Design Awards 2024 voittajana.

Kilpailussa oli ehdolla yhteensä kahdeksan valaistuskohdetta. Suomesta ehdolla olivat Vuoden valaistuskohde 2023 -kilpailun voittajat Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus ja Solo Sokos Hotel Torni.

Tuomaristo totesi perusteluissaan mm:
”Valaistussuunnittelijat ovat hyvin pienellä budjetilla onnistuneet erinomaisesti saavuttamaan valaistusratkaisun, joka ei ainoastaan korosta arkkitehtuuria, vaan myös täyttää akustiikan ja tilan joustavan käytön asettamat korkeat vaatimukset. Tämä upea kokemus on saavutettu laajojen esitutkimusten avulla. Valaisimia ei testattu ja valittu pelkästään valon laadun perusteella, vaan myös varmistettiin, etteivät ne häiritse akustiikkaa ja äänenlaatua, mikä oli äärimmäisen tärkeää konserttisalissa.”

Lisätietoja kilpailun verkkosivuilla

Valaistuksen ohjaus pakolliseksi – Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi

”2024/1275 8.5.2024
EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2024/1275,
annettu 24 päivänä huhtikuuta 2024,
rakennusten energiatehokkuudesta
(uudelleenlaadittu)
(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

12. Jäsenvaltioiden on säädettävä vaatimuksia sen varmistamiseksi, että kun se on teknisesti ja taloudellisesti toteutettavissa, sellaiset muut kuin asuinrakennukset, joiden lämmitysjärjestelmien, ilmastointijärjestelmien, yhdistettyjen tilojen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien tai yhdistettyjen tilojen ilmastointi- ja ilmanvaihtojärjestelmien nimellisteho on:

a) yli 290 kW, varustetaan automaattisilla valaistuksen säätölaitteilla viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2027;
b) yli 70 kW on varustettu automaattisilla valaistuksen säätimillä viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2029.

Automaattiset valaistuksen säätölaitteet on sijoitettava vyöhykkeittäin sopivalla tavalla, ja niissä on oltava läsnäolo-ohjaus.

Direktiivi suomeksi:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401275

Direktiivi muilla kielillä:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202401275

Tiedon Valo – Suomen Valoteknillisen Seuran kilpailu valaisevimmasta opinnäytetyöstä

Jonas Jacobsson / Unsplash

Valaistus vaikuttaa monella tavalla ympäristöömme ja kaikkeen kokemaamme. Valo mahdollistaa näkemisen ja ajastaa ihmisen vireystilarytmit. Suomi tarvitsee valoalan osaajia erilaisiin tehtäviin niin yrityksiin kuin julkiselle sektorille, ja uusi tieto auttaa koko yhteiskuntaa. Kannustaakseen opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja näkemään nykyisyyden tarkemmin, Suomen Valoteknillinen Seura jakaa 2000 euron palkinnon valaisevimmalle opinnäytetyölle. Kilpaan voivat osallistua kaikki Suomessa 1.1.2023 – 31.12.2024 hyväksytyt opinnäytetyöt, jotka syventyvät valoon, valaistukseen, valaistuksen ohjaukseen, valonlähteisiin tai valaisimiin tieteellisestä, taiteellisesta tai käytännöllisestä näkökulmasta.

Kilpailuun osallistuvat opinnäytetyöt kuten esimerkiksi pro gradu -työt, diplomityöt, ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja väitöskirjat mahdollisine liitteineen tulee ilmoittaa 31.12.2024 mennessä verkkolinkistä

https://www.lyyti.in/tiedonvalo2024

Kilpailun tuomaristo (Henri Juslén, Helvar Oy Ab; Marjut Kauppinen, Helsingin kaupunki; Pasi Hyyppä, Senaatti-kiinteistöt) julkistaa voittajan myöhemmin vuonna 2025. Tuomaristo voi jakaa palkintosumman yhdelle tai useammalle opinnäytetyölle.

Lisätietoja: Suomen Valoteknillinen Seura, Heikki Härkönen, PL 102, 00101 Helsinki, heikki.harkonen(at)valosto.com, puh. 0400 869339

Säännöt (pdf)

Rules in English (pdf)

Aiemmat Tiedon Valo -kilpailukierrokset ja palkitut opinnäytetyöt (pdf)

Keskustelutilaisuus: Muutokset standardiin EN 12464-2 Ulkotyöalueiden valaistus

Aika: Ti 3.12.2024 klo 14-15
Paikka: Zoom, liittymisohjeet lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta
Hinta: Maksuton, kaikille avoin

Lisätiedot ja ilmoittautumiset täältä.

Standardi SFS-EN 12464-2 määrittelee valaistusvaatimukset useimmille ulkotyöpaikoille ja niiden yhteydessä oleville alueille valaistuksen määrän ja laadun osalta. Lisäksi standardissa annetaan suosituksia hyvistä käytännöistä.

Nykyinen vuonna 2014 julkaistu standardi on ollut päivityksessä ja standardin uusi versio julkaistaan vuoden 2025 alussa. Keskustelutilaisuudessa tiistaina 3.12.2024 klo 14–15 kerrotaan lyhyesti standardin merkittävimmät muutokset verrattuna vuoden 2014 julkaisuun.

Keskustelutilaisuus: Häikäisy sisävalaistuksessa

Aika: Pe 13.12.2024 klo 14-15
Paikka: Zoom, liittymisohjeet lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta
Hinta: Maksuton, kaikille avoin

Lisätiedot ja ilmoittautumiset täältä.

  • Mistä sisävalaistuksen häikäisyt voivat syntyä?
  • Miten häikäisyä voi arvioida?
  • Mitä tarkoittaa häikäisyindeksi UGR (Unified Glare Rating)?
  • Mistä UGR-arvot saadaan?
  • Mitä sisätyöpaikkojen valaistustandardi SFS-EN 12464-1 edellyttää häikäisyltä?
  • Miksei DIALuxilla laskettuja UGR-arvoja saa käyttää valaisimien valinnan perusteena?
  • Mitä itse haluaisit kysyä lisää häikäisyyn liittyen?

Näihin kysymyksiin saa vastaukset keskustelutilaisuudessa, jossa vastaukset kysymyksiin kertoo Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtajana vuosina 2003-2023 toiminut Tapio Kallasjoki.