Kokouskutsu: Suomen Valoteknillisen Seuran vuosikokous

Kokouskutsu

Suomen Valoteknillisen Seuran henkilöjäsenille sekä kollektiivisten jäsenten edustajille

Suomen Valoteknillisen Seuran vuosikokous 

Aika: Ti 29.4.2025 klo 15-16
Paikka:  Pyynikin koulutalo, Pyynikintie 2, Tampere. Luokka 340.

Kokouksessa käsitellään seuran sääntöjen 15 § mukaiset vuosikokoukselle kuuluvat asiat.
https://valosto.com/seura/saannot/

”Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) hallituksen kertomus edelliseltä toimintavuodelta,
2) tilintarkastajain kertomus, tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille,
3) asiat, jotka hallitus jättää käsiteltäviksi.”

Ilmoittautumiset osoitteessa https://www.lyyti.in/SVS_vuosikokous2025

Ekskursio klo 16.30 alkaen

Kokouksen jälkeen tarjolla on ekskursio Pyynikin koulutalolla. Hiljattain saneerattu kohde on kulttuurihistoriallisesti merkittävä, ja pääsemme kuulemaan projektista tarkemmin. Paikalla Granlundilta suunnittelija Toni Ollikainen.

Lue lisää projektista:

Tilapalveluiden projektiesittely

VALO-lehden artikkeli kohteesta 

Kokoukseen voi osallistua myös ilman ilmoittautumista. Kokoukseen voi osallistua myös etänä verkkokokouksella, jonka kautta voi seurata kokouksessa paikalla oleville esitettävää aineistoa. Kokouksen ääni ja kamerakuva ovat tarjolla rajoitetusti tai eivät lainkaan. Liittymislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen kokousta. Ekskursiolle voi osallistua myös erikseen osallistumatta kokoukseen.

Virallisen ohjelman jälkeen halukkaat voivat kokoontua lasilliselle lähellä sijaitsevaan Ravintola Teatterikulmaan.

Tervetuloa!

Hallitus

CIE:n veloitukseton julkaisu jaossa jäsenille

Suomen Valoteknillinen Seura toimii kansainvälisen valaistuskomission CIE:n kansallisena komiteana eli edustaa Suomea järjestössä. CIE haluaa tukea kansallisia komiteoita ja tarjoaa ilmaiseksi yhden julkaisun jäsenistön käyttöön vuoden ajaksi. Kukin maa sai äänestää yhtä ehdolle asetetusta kuudesta julkaisusta, ja eniten ääniä tällä kertaa sai julkaisu CIE x050:2023 Proceedings of the 30th Session of the CIE, Ljubljana, Slovenia.

Tilaa julkaisu itsellesi LYYTI-lomakkeella.

Julkaisu on tarkoitettu vain jäsenille, eikä sitä tule jakaa eteenpäin.

Uutta tietoa näköaistin toiminnasta ja valon vaikutuksesta vireystilaan

Verkkokalvolla oleva Müllerin soluista muodostunut ohut kerros ohjaa ultraviolettivalon avulla välittömästi ihmisen mielialaa ja hyvinvointia.

Näkemisen lisäksi silmän tiedetään säätelevän myös ihmisen terveyttä ja vireystilaa. Vuonna 2002 silmästä löydettiin uusi valoherkkä gangliosolu (ipRGC – intrinsically photosensitive Retinal Ganglion Cell), jolla on suora yhteys ihmisen ”keskuskelloon”, joka sijaitsee suprakiasman yläpuolella olevassa tumakkeessa. Jo silloin ajateltiin, että valaistustekniikassa ja valaistussuunnittelussa alkaa uusi aika, jossa valon terveysvaikutukset otetaan valaistuksessa huomioon. Puhuttiin ihmiskeskeisestä valaistuksesta (HCL – Human Centric Lighting). Kansainvälinen valaistuskomissio CIE käyttää tästä omaa nimitystä Integrative Lighting, koska siinä otetaan huomioon sekä valon vaikutukset näkemiseen että terveyteen ja hyvinvointiin. Kehitys on kuitenkin ollut hidasta. Valoherkkien gangliosolujen herkkyysspektri saatiin standardoiduksi vasta vuonna 2018 [1]. Herkkyysspektrin maksimikohta on sinisellä aallonpituusalueella välillä 470-480 nm.

Uuden valoherkän gangliosolun löytämisestä saakka on tiedetty, kuinka gangliosolujen melanopsiini vaikuttaa melatoniiniin ja ohjaa ihmisen elimistöä vuorokauden aikana. Vaikutus näkyy hormonitoiminnassa erityisesti melatoniinin määrässä. Epäselvää kuitenkin on ollut, kuinka valon akuutit vaikutukset syntyvät. Tunnettuahan on, että valolla on myös nopeita vaikutuksia vireystilaan ja mielialaan. Esimerkiksi kirkas valo virkistää välittömästi ja jo hetken oleskelu ulkona kevätauringossa piristää nopeasti sekä mielialaa että elimistöä. Tutkijat ovat ajatelleet, että kyse on jotenkin kaikkein lyhimpien aallonpituusalueen tappisolujen ja gangliosolujen yhteisvaikutuksesta.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin tietokonemallinnuksella osoittaneet, että silmässä verkkokalvolla oleva uusista aistinsoluista koostuva Müllerin kerros vaikuttaa oleellisesti ihmisen mielialaan ja vireystilaan ohjaamalla ultraviolettia valoa ihmisen sisäiseen kelloon. Ultravioletin valon positiiviset vaikutukset on tunnettu jo pitkään, mutta niiden tutkimus ja käyttö on jäänyt vähäiseksi johtuen lyhyen ultravioletin valon tunnetuista haittavaikutuksista. Sen sijaan pitkäaaltoista ultraviolettia valoa ihminen saa luonnosta suuret määrät auringon valosta, joten siihen ihminen on jo evoluution kautta sopeutunut.

Halutun aallonpituuden ultraviolettia valoa saadaan tuotetuksi UV-ledeillä. Nyt tehty löytö tuo varmaan uusia valaistustuotteita markkinoille. Sillä voidaan esimerkiksi oleellisesti parantaa vuorotyötä tekevien henkilöiden työskentelyolosuhteita, kun ultravioletti valo ei siirrä ihmisen unirytmiä.  Täytyy myös muistaa, että ultraviolettivaloa ei voi nähdä. Tällöin esimerkiksi urheilun yksilölajeissa voidaan huomaamatta parantaa oman maan urheilijoiden suorituksia. Esimerkiksi UV-valojen sytyttäminen hyppyrimäkeen oman hyppääjän hypyn ajaksi voi tuoda useita lisämetrejä hyppyyn. Myös vaalitenteissä voi UV-valoa käyttää silloin, jos haluaa oman puolueen edustajien esiintyvän sanavalmiina ja nokkelina toimittajien tekemissä vaalitenteissä. Samoin esiintymistilanteissa esimerkiksi viisukarsinnoissa voi esiintyjäryhmä saada yllättävää potkua esitykseensä UV-valon vaikutuksesta. Sote-uudistusten myötä syntyneiden pitkien hoitojonojen odotetaan lyhenevän murto-osaan varustamalla terveyspalvelujen odotustilat uusilla UV-valaisimilla [3], jolloin potilaat paranevat itsekseen ilman hoitohenkilökunnan vastaanottoa.

 

Lisätietoa UV-valosta, Müllerin kerroksen aistinsoluista sekä markkinoilla olevista uusista UV-valaisimista löytyy oheisista linkeistä.

[1]  CIE S 026/E:2018 CIE System for Metrology of Optical Radiation for ipRGC-Influenced Responses to Light

[2] Nature Communications | 5:4319 | DOI: 10.1038/ncomms5319

[3] Lista uusista UV-valaisimista https://fi.wikipedia.org/wiki/Aprillip%C3%A4iv%C3%A4

Huhtikuun keskustelutilaisuus: Häikäisy sisävalaistuksessa

Tervetuloa mukaan Suomen Valoteknillisen Seuran huhtikuun keskustelutilaisuuteen, aiheena Häikäisy sisävalaistuksessa.

Tilaisuus järjestetään Zoomin välityksellä torstaina 10.4. klo 14 alkaen. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Puhujana Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtajana vuosina 2003-2023 toiminut Tapio Kallasjoki.

Ilmoittaudu viimeistään 10.4. klo 12 mennessä: LYYTI-ilmoittautuminen

Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tapahtumaa. 

Lisätietoja
Elisa Hillgen
elisa.hillgen@valosto.com
050 3644 737

Toukokuun keskustelutilaisuus: Oppilaitokset esittäytyvät

Aika:  Torstai 8.5.2025 klo 14-15.30
Paikka: Zoom, liittymisohjeet lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta
Hinta: Maksuton, kaikille avoin

Ilmoittaudu tästä mukaan 7.5. mennessä

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, esimerkiksi muiden oppilaitosten valaistusopetuksesta vastaaville henkilöille, jotta oppilaitokset saavat tietää mitä toiset tekevät ja voisivat alustaa tulevaa yhteistyötä.

Keskustelutilaisuudessa oppilaitokset esittelevät järjestämäänsä valaistuskoulutusta, mm:

  • Opinto-ohjelmat
  • Kurssit ja niiden sisällöt
  • Opettajat ja luennoitsijat
  • Opiskelijamäärät
  • Yms.

Esitykset kuullaan oppilaitoksista

  • Aalto-yliopisto
  • Oulun yliopisto
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Tampereen ammattikorkeakoulu

Helmikuun keskustelutilaisuus: Vieraana Ruskin Hartley, Dark Sky Association

Ilmoittaudu mukaan Suomen Valoteknillisen Seuran helmikuun keskustelutilaisuuteen. Tilaisuus järjestetään Zoomin välityksellä keskiviikkona 26.2. klo 18 alkaen. Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Vierailijana kuullaan kansainvälisen Dark Sky Associationin toiminnanjohtajan Ruskin Hartleyn esittelemänä, mistä on kyse yhdistyksen julkaisemasta ohjeistuksesta kunnille ja alueille, ja kuinka voimme hyödyntää tätä tietoa omassa työssämme valaistuksen parissa Suomessa. Voit tutustua aiheeseen etukäteen Dark Skyn nettisivuilla.

Ilmoittaudu viimeistään 25.2. klo 16.00 mennessä: ILMOITTAUTUMISLINKKI

Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tapahtumaa. 

Lisätietoja
Elisa Hillgen
elisa.hillgen@valosto.com
050 3644 737

Suomen Valoteknillisen Seuran palkinnot 2025

Valon päivän tapahtumassa 3.2.2025 Suomen Valoteknillinen Seura palkitsi kaksi valaistusalalla ansioitunutta henkilöä sekä Tiedon Valo -opinnäytetyökilpailun voittajat.

Tilaisuuden tallenteen löydät YouTube-kanavaltamme.

Nyt 10. kertaa myönnetyt henkilöpalkinnot ovat:

Valoisa persoona. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on yksittäisellä teollaan tai pidempiaikaisella toiminnallaan tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. Palkintoina ovat taiteilija Kari Alosen luoma kiertopalkinto ”Valokeilassa” ja kunniakirja.

Valaistunut persoona. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on toiminut Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenenä vähintään 5 vuotta, ja on vaikuttanut merkittävästi valaistusalalla pitkällä aikavälillä. Palkintoina ovat 1000 euron tunnustuspalkinto ja kunniakirja.

Palkintolautakunnassa olivat edelliskerran palkitut Jukka Jokiniemi (Valoisa persoona 2023), Erkki Ikonen (Valaistunut persoona 2023) sekä seuran hallituksen nimeämänä seuran puheenjohtaja Aleksanteri Ekrias.

Valoisa persoona 2025: Kari Ruokonen

Kari Ruokonen on valoisa, taiteellinen ja kannustava valaisinalan vaikuttaja, jonka kädenjälki näkyy monissa Suomen merkittävissä kohteissa, kuten Ateneumissa, Eduskuntatalossa, Säätytalossa, presidentinlinnassa, Esplanadin puistossa ja Jyväskylän kävelykadulla. Hänen uransa valaistuksen parissa sai alkunsa isänsä valaisinmaahantuonnista, ja jo vuonna 1971 hän perusti Mänttään Ker-lux ky:n, joka työllisti noin 100 henkeä. Yrityksen myynnin jälkeen Kari jatkoi uraansa vuonna 1987 Valaisinpajan toimitusjohtajana. Kun Ruokosen perheestä tuli Valaisinpajan omistaja vuonna 1998, päätettiin myös yrityksen nimi vaihtaa Cariitiksi.

Kari on ollut edelläkävijä valaistusteknologiassa – hän kehitti Suomen ensimmäisen T5-loisteputkivalaisimen ja ensimmäisen kirkasvalolaitteen. Cariitti Oy:n myötä hän toi valokuituvalaistuksen ja LED-tekniikan Suomeen jo varhain. Teknisesti taitava, taiteellinen ja positiivinen Kari on jättänyt pysyvän jäljen valaisinalalle ja siirtänyt osaamisensa seuraavalle sukupolvelle. Kari on kaikilla innovatiivisilla tuotteillaan tuonut paljon iloa maailmaan.

Valaistunut persoona 2025: Diplomi-insinööri, Heikki Härkönen

Heikki Härkönen on toiminut Suomen Valoteknillisen Seuran toimitusjohtajana vuosina 2006–2024, vahvistaen merkittävästi seuran asemaa. Hänen sitoutuneen ja määrätietoisen työn seurauksena seura on ottanut merkittäviä askelia valaistusalan kehittämisessä Suomessa, vahvistaen alan imagoa ja yhteisöllisyyttä.

Härkösellä on ollut keskeinen rooli Valoakatemian perustamisessa sekä valaistusalan osaamisen ja koulutuksen kehittämisessä. Tuhannet nuoret ja ammattilaiset ovat saaneet arvokasta valaistusalan oppia ja tukea hänen työnsä ansiosta. Heikin työ valaistusalan verkottumisen hyväksi on edistänyt valaistusalan kehitystä, tuoden yhteen alan ammattilaisia ja luoden pohjaa valaistusalan tulevaisuuden rakentamiselle. Hänen panoksensa ansiosta suomalaiset valaistusalan ammattilaiset ovat parempia asiantuntijoita.

 

Tiedon Valo -opinnäytetyökilpailussa palkittiin kolme työtä

Suomen Valoteknillinen Seura jakaa 2000 euron palkinnon yhdelle tai useammalle erityisen valaisevalle opinnäytetyölle. Palkinnolla seura haluaa kannustaa opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja auttaa meitä kaikkia näkemään nykyisyyden tarkemmin. Kilpailuun ovat voineet osallistua kaikki Suomessa 1.1.2023 –31.12.2024 hyväksytyt opinnäytetyöt, jotka syventyvät valoon, valaistukseen, valaistuksen ohjaukseen, valonlähteisiin tai valaisimiin tieteellisestä, taiteellisesta tai käytännöllisestä näkökulmasta.

Palkinto jaettiin nyt 6. kerran. Tuomariston jäsenet Pasi Hyyppä (Senaatti-kiinteistöt), Henri Juslén (Helvar Oy Ab) ja Marjut Kauppinen (Helsingin kaupunki) päätyivät palkitsemaan kolme ansiokasta opinnäytetyötä:

  • Toinen pääpalkinto 1000 €:
    • Teo Rinne, Aalto-yliopisto. VALON ASEMA – Suunnitelma ja näkemys laadullisesta valaistussuunnittelusta.
  • Toinen pääpalkinto 1000 €:
    • Aurora Lehtinen, Metropolia Ammattikorkeakoulu. ENERGIASALI – Kokemuksellinen näyttely- ja tapahtumatila valaistuksen keinoin.
  • Kunniamaininta:
    • Tiina Savallampi, XAMK Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu. HAVAINTOJA PIMEÄSTÄ – Tunne-, aisti- ja tilakokemustietoa elämyspalveluiden kehittämiseen

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Elisa Hillgén, Suomen Valoteknillinen Seura

elisa.hillgen@valosto.com

+358 50 3644 737

VALO/ON 2025

VALO/ON logo

Valaistuksen ammattilaistapahtuma 29.–30.1.2025
Suvilahden Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22, Helsinki

VALO/ON 2025 kerää jälleen valaistuksen ammattilaiset yhteen ja tarjoaa uusia näkökulmia alan mahdollisuuksiin niin arkkitehtuurin, valaistustekniikan kuin sähkösuunnittelun näkökulmista. Tapahtuma järjestetään 29.–30.1.2025 Kattilahallissa Helsingin Suvilahdessa.

Yksityistapahtuma kokoaa lähes kolmekymmentä julkisten tilojen valaistuksen johtavaa yritystä esittelemään kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat uutuustuotteensa ja palvelunsa. Tapahtuman kansainväliset keynote-puhujat tarjoavat uusia näkökulmia valaistusalan haasteisiin ja tarkastelevat valoa monialaisin ottein. Rento illanvietto mahdollistaa uusien ja vanhojen tuttavuuksien tapaamisen inspiroivassa ympäristössä. Tapahtuman tuottaa Luovi Productions Oy. Suomen Valoteknillinen Seura on VALO/ON-tapahtuman yhteistyökumppani. Seuran edustajat Elisa Hillgen ja Heikki Härkönen ovat tavattavissa koko tapahtuman ajan. Nähdään Kattilahallissa!

Tapahtumaan voi osallistua rekisteröitymällä tapahtuman virallisen kutsun rekisteröitymislinkistä. Kutsun tapahtumaan voi pyytää täältä.

Lisätietoja: valo-on.fi

Valon päivä 3.2.2025

Tervetuloa Valon päivän perinteiseen After Work -tilaisuuteen!

Aika: Maanantai 3.2. klo 15 alkaen.
Paikka: Vltava / Havel-kabinetti, Elielinaukio 2, Helsinki

Tilaisuus striimataan verkossa. Voit seurata live-striimausta YouTube-kanavallamme. Tallenne julkaistaan myös myöhemmin katsottavaksi.

OHJELMA:

Tilaisuuden avaus
Elisa Hillgen, Suomen Valoteknillinen Seura

Vuoden valaistuskohde 2025 -kilpailun julkistus
Heikki Härkönen, Suomen Valoteknillinen Seura

Seuran henkilöpalkinnot 2025
Valoisa persoona
Valaistunut persoona
Aleksanteri Ekrias, Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtaja

Tiedon valo -opinnäytetyökilpailun palkintojenjako
Henri Juslén, Helvar Oy Ab, tuomariston jäsen

Seuran vanhan ja uuden toimitusjohtajan viestikapulan vaihto
Heikki Härkönen ja Elisa Hillgen, Suomen Valoteknillinen Seura

Vapaata keskustelua, striimaus päättyy.

Tilaisuus päättyy noin klo 16.30

Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenistölle tarkoitettu tilaisuus on maksuton. Seura tarjoaa oluet. Ilmoittautumiset paikan päällä osallistuville: Lyyti

Elisa Hillgen on Suomen Valoteknillisen Seuran uusi toimitusjohtaja

Suomen Valoteknillisen Seuran hallitus on nimittänyt Elisa Hillgenin seuran uudeksi toimitusjohtajaksi.

Elisa Hillgen on toiminut 17 vuoden ajan monipuolisesti valaistusalan eri tehtävissä, muun muassa valaistussuunnittelijana, luennoitsijana ja aktiivisena valotaiteen puolestapuhujana. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on työskennellyt Jyväskylän kaupungin valaistuskoordinaattorina, vastaten muun muassa kaupunkivalaistuksen kehittämishankkeista ja osallistuen kansainvälisen LUCI-verkoston toimintaan.

Suomen Valoteknillisen Seuran henkilöjäsenenä vuodesta 2008 ollut Hillgen on toiminut mm. seuran Valaistussuunnittelijoiden toimintaryhmän puheenjohtajana. Vuonna 2019 seura palkitsi hänet Valoisa persoona -tunnustuksella.

Vapaa-ajallaan Elisa harrastaa taidemaalausta, helmikorujen askartelua ja retkipakuilua. Myös aktiivinen yhdistystoiminta ja kulttuuritapahtumat ovat lähellä sydäntä.

Työnsä seuran uutena toimitusjohtajana Elisa Hillgen aloittaa 1.1.2025. Seuran toimitusjohtajana vuosina 2006-2024 toiminut Heikki Härkönen jää eläkkeelle alkuvuonna 2025.

VALO 2/2024 -lehti on ilmestynyt

Lehdessä tutustutaan Lahden kaupungintalon uusittuun valaistukseen ja esitellään, kuinka valo ja hämäryys ovat sulassa sovussa Näsin puistosillalla. Lisäksi lehdestä voi lukea muun muassa Suomen Valoteknillisen Seuran uuden toimitusjohtajan Elisa Hillgenin ajatuksia tulevasta tehtävästään.

Lehti on postitettu muun muassa kaikille seuran henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys- ja yhteisöjäsenille. Yli 5 500 kappaleen osoitteellisen jakelun tiedot löytyvät lehden mediakortista.

Lehti on lisäksi luettavissa vapaasti ja maksutta näköislehtenä verkossa:

Lue lehteä

Etkö ole saanut lehteä? Mahdolliset osoitteenmuutokset lomakkeella tai sähköpostilla.

Lehden uusimman numeron voi myös tilata maksutta verkosta tilauslomakkeella joko itselle tai esimerkiksi yhteistyökumppanille, jolle lehdestä voi olla iloa ja hyötyä.

Pohjoismaiden tienpitäjien harmonisoidut ledivalaisimien laatuvaatimukset, versio 5.0 julkaistu

Pohjoismaiden tienpitäjien tie- ja tunnelivalaistuksen työryhmä on julkaissut uuden version 5.0 ledivalaisimien laatuvaatimuksista. Asiakirjan nimi on NMF01:2024 LED luminaires – requirements, Edition 5.0. Uuden version rinnalla on julkaistu myös punakynäversio, jossa on esitetty tärkeimmät muutokset aiempaan versioon nähden.

NMF01-2024-LED-luminaires-requirements-ed5.0.pdf

NMF01-2024-LED-luminaires-requirements-ed5.0-redline.pdf

Tämän julkaisun pohjalta Väylävirasto tulee laatimaan uuden version ohjeesta VO 102/2023 Ledivalaisimien laatuvaatimukset vuonna 2025. Nykyinen ohje, joka perustuu julkaisuun NMF01:2023 LED luminaires – requirements Edition 4.1, on julkaistu 1.12.2023.

Uusi opas valaistuksen ympäristövaikutuksista julkaistu

Teknologiateollisuus ry:n Valaisinvalmistajat-toimialaryhmä on julkaissut uuden oppaan, ”Pikaopas valaisimien ympäristönäkökohtiin”. Tämä kattava opas tarjoaa syvällistä tietoa valaistuksen ympäristövaikutuksista ja antaa käytännön ohjeita päästöjen vähentämiseksi.

Oppaassa käsitellään muun muassa:

  • Eri ympäristösertifikaatteja, kuten Tyypin I, II ja III ympäristöselosteita (EPD), ja niiden merkitystä valaisimien ympäristövaikutusten arvioinnissa.
  • Energiankulutuksen vähentämisen tärkeyttä valaisimien käytön aikana sekä sensoritekniikan roolia energiatehokkuuden parantamisessa.
  • Uuden rakentamislain vaatimuksia, jotka astuvat voimaan 1.1.2026, ja niiden vaikutuksia valaisimien hiilijalanjäljen laskentaan.

Oppaan tavoitteena on auttaa valaistusalan ammattilaisia ja rakennuttajia tekemään ympäristön kannalta kestäviä valintoja. Laadukas ja pitkäikäinen valaisin, joka on suunniteltu materiaalitehokkaasti, voi merkittävästi vähentää valaistuksen elinkaaren aikaisia päästöjä.

Pikaopas valaisimien ympäristönäkökohtiin (pdf)

Valaisinvalmistajien toimialaryhmä

Kuningatar Silvian konserttisali Ruotsista voittajaksi Nordisk Lyspris – Nordic Lighting Design Awards 2024 -kilpailussa

Oslossa 13.11.2024 pidetyssä palkintojenjaossa Kuningatar Silvian konserttisali (Drottning Silvias Konsertsal) Ruotsista palkittiin pohjoismaisen valaistuskohdekilpailun Nordic Lighting Design Awards 2024 voittajana.

Kilpailussa oli ehdolla yhteensä kahdeksan valaistuskohdetta. Suomesta ehdolla olivat Vuoden valaistuskohde 2023 -kilpailun voittajat Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus ja Solo Sokos Hotel Torni.

Tuomaristo totesi perusteluissaan mm:
”Valaistussuunnittelijat ovat hyvin pienellä budjetilla onnistuneet erinomaisesti saavuttamaan valaistusratkaisun, joka ei ainoastaan korosta arkkitehtuuria, vaan myös täyttää akustiikan ja tilan joustavan käytön asettamat korkeat vaatimukset. Tämä upea kokemus on saavutettu laajojen esitutkimusten avulla. Valaisimia ei testattu ja valittu pelkästään valon laadun perusteella, vaan myös varmistettiin, etteivät ne häiritse akustiikkaa ja äänenlaatua, mikä oli äärimmäisen tärkeää konserttisalissa.”

Lisätietoja kilpailun verkkosivuilla

Valaistuksen ohjaus pakolliseksi – Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi

”2024/1275 8.5.2024
EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2024/1275,
annettu 24 päivänä huhtikuuta 2024,
rakennusten energiatehokkuudesta
(uudelleenlaadittu)
(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

12. Jäsenvaltioiden on säädettävä vaatimuksia sen varmistamiseksi, että kun se on teknisesti ja taloudellisesti toteutettavissa, sellaiset muut kuin asuinrakennukset, joiden lämmitysjärjestelmien, ilmastointijärjestelmien, yhdistettyjen tilojen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien tai yhdistettyjen tilojen ilmastointi- ja ilmanvaihtojärjestelmien nimellisteho on:

a) yli 290 kW, varustetaan automaattisilla valaistuksen säätölaitteilla viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2027;
b) yli 70 kW on varustettu automaattisilla valaistuksen säätimillä viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2029.

Automaattiset valaistuksen säätölaitteet on sijoitettava vyöhykkeittäin sopivalla tavalla, ja niissä on oltava läsnäolo-ohjaus.

Direktiivi suomeksi:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401275

Direktiivi muilla kielillä:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202401275

Tiedon Valo – Suomen Valoteknillisen Seuran kilpailu valaisevimmasta opinnäytetyöstä

Jonas Jacobsson / Unsplash

Valaistus vaikuttaa monella tavalla ympäristöömme ja kaikkeen kokemaamme. Valo mahdollistaa näkemisen ja ajastaa ihmisen vireystilarytmit. Suomi tarvitsee valoalan osaajia erilaisiin tehtäviin niin yrityksiin kuin julkiselle sektorille, ja uusi tieto auttaa koko yhteiskuntaa. Kannustaakseen opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja näkemään nykyisyyden tarkemmin, Suomen Valoteknillinen Seura jakaa 2000 euron palkinnon valaisevimmalle opinnäytetyölle. Kilpaan voivat osallistua kaikki Suomessa 1.1.2023 – 31.12.2024 hyväksytyt opinnäytetyöt, jotka syventyvät valoon, valaistukseen, valaistuksen ohjaukseen, valonlähteisiin tai valaisimiin tieteellisestä, taiteellisesta tai käytännöllisestä näkökulmasta.

Kilpailuun osallistuvat opinnäytetyöt kuten esimerkiksi pro gradu -työt, diplomityöt, ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja väitöskirjat mahdollisine liitteineen tulee ilmoittaa 31.12.2024 mennessä verkkolinkistä

https://www.lyyti.in/tiedonvalo2024

Kilpailun tuomaristo (Henri Juslén, Helvar Oy Ab; Marjut Kauppinen, Helsingin kaupunki; Pasi Hyyppä, Senaatti-kiinteistöt) julkistaa voittajan myöhemmin vuonna 2025. Tuomaristo voi jakaa palkintosumman yhdelle tai useammalle opinnäytetyölle.

Lisätietoja: Suomen Valoteknillinen Seura, Heikki Härkönen, PL 102, 00101 Helsinki, heikki.harkonen(at)valosto.com, puh. 0400 869339

Säännöt (pdf)

Rules in English (pdf)

Aiemmat Tiedon Valo -kilpailukierrokset ja palkitut opinnäytetyöt (pdf)