CIE:n julkaisu ilmaiseksi seuran jäsenille

Suomen Valoteknillinen Seura toimii kansainvälisen valaistuskomission CIE:n kansallisena komiteana eli edustaa Suomea järjestössä. CIE haluaa tukea kansallisia komiteoita ja tarjoaa rajatun ajan jäsenistön käyttöön ilmaiseksi julkaisun CIE 234:2019 A Guide to Urban Lighting Masterplanning. Julkaisu on tarkoitettu tueksi niille päättäjille, jotka ovat velvollisia käynnistämään, edistämään ja hallitsemaan kaupunkinsa yöllistä kaupunkikuvaa ja jotka tarvitsevat yleissuunnitelman, joka antaa vankan pohjan pitkän aikavälin valaistuskehitykselle.

Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenet saavat julkaisun pyytämällä sitä sähköpostitse osoitteesta heikki.harkonen(at)valosto.com. Julkaisu on saatavissa 21.2.2023 asti.

Muut kuin seuran jäsenet: CIE Webshop

 

DIALux evo -peruskurssi, Helsinki to 9.6.2022 klo 13–16.30

Aika: To 9.6.2022 klo 13–16.30
Paikka: Oy Hedtec Ab, Lauttasaarentie 50, 00200 Helsinki; Auditorio Stockholm

Kaikille, jotka haluavat tutustua DIALux evon käyttöön. Aiempaa kokemusta ohjelman käytöstä ei vaadita. Kurssilla keskitytään DIALux evon käyttöliittymään ja laskennan etenemistapaan riippumatta siitä käyttääkö ohjelmaa sisä- vai ulkovalaistus­laskennassa.

Kurssille mahtuu enintään 20 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kurssin tiedot

Ilmoittautumiset

Ekskursio: Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri

Kuva: Tuomas Uusheimo

Aika: Ti 26.4.2022 klo 16 alkaen
Paikka: Kirjastotalo Fyyri, Kirkkotori 1, Kirkkonummi

Suomen Valoteknillisen Seuran ekskursiolla tutustutaan Kirkkonummen pääkirjasto Fyyriin ja sen valaistukseen oppaiden johdolla. Kohde palkittiin Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailun sisävalaistussarjan voittajana.

Kohdetta esitteleviä aineistoja:

VALO 2/2020 -lehti, Kirjastotalo Fyyri loistaa tiedon valoa

YouTube-videot haulla ”Fyyri”, esim.
Inside “Fyyri” Kirkkonummi Library designed by JKMM Architects in Finland

Kirkkonummen kirjastotalo Fyyrin taide, kesä 2020

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

Ekskursio on tarkoitettu Suomen Valoteknillisen Seuran henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys– ja yhteisöjäsenten palveluksessa oleville henkilöille. Tervetulleita ovat myös seuran jäsenyyttä hakevat uudet jäsenet. Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittautumiset: https://www.lyyti.in/ekskursiofyyriin

Tervetuloa!

To 7.4.2022 klo 13-16.30: DIALux evo -verkkokoulutus, jatkokurssi peruskurssin tiedot jo omaaville

Aika: To 7.4.2022 klo 13.00–16.30
Paikka: Teams

Koulutus järjestetään toista kertaa verkkokurssina. Ensimmäisen 24.2.2022 järjestetyn verkkokurssin kokemukset olivat myönteisiä.

Ilmoittautumiset: https://www.lyyti.in/dialuxevoverkkokurssi2204
Kurssille mahtuu enintään 20 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

KURSSIN SISÄLTÖ

 • DIALux evon yleinen esittely
 • Perussuureet ja arvot standardissa
 • Sisävalaistus­standardi SFS-EN 12464-1
 • Esimerkkikohteet
 • Toimisto
 • Koulu
 • Kahvitauko tarvittaessa
 • Myymälä
 • Logistiikkakeskus
 • Tulosteet
 • Vapaa keskustelu

VERKKOKOULUTUS, KURSSILAISILLA OMAT TIETOKONEET

Kurssille osallistuvilla on oltava verkkoyhteydellä ja Teams-sovelluksella varustettu oma tietokone, johon on asennettu uusin versio DIALux evosta. Maksuttoman ohjelman voi ladata osoitteesta http://www.dial.de/DIAL/en/dialux/download.html

Työskentely kahdella näytöllä on suositeltavaa. Tarkoituksena on, että toisessa näytössä pyörii kouluttajan esitys, ja toisessa kurssilainen harjoittelee laskentaa itse. Myös rullahiiri tarvitaan.

Kurssille osallistuville tulee ladattavaksi datapaketti, jossa on valmiina luodut pohjat eri suunnitteluprofiileihin.

Kurssin tiedot

Valaistus on osa hyvää ja energiatehokasta sisäympäristöä – Sisäilmayhdistyksen webinaari  ti 15.2.2022 klo 9.00-10.30

OHJELMA:

Päivänvalo hyvän sisäympäristön suunnittelussa, Hanna Vikberg, Tengbom Oy
Päivänvalolla on merkittäviä hyötyjä tilallisen kokemuksen ja terveyden kannalta. Vietämme yhä enemmän aikaa sisätiloissa ja rakennamme tiiviimpää kaupunkia, jossa päivänvalon saatavuus on rajatumpaa. Kuitenkin määräykset koskien päivänvaloa rakennuksissamme Suomessa ovat niukat verrattuna naapurimaihimme ja päivänvalotutkimuksen kehitykseen. Esityksessä osoitetaan, miten päivänvalo voidaan huomioida rakennuksen suunnittelussa ja esitellään standardi EN 17037:2018 Daylight in buildings.

Hyvinvointia valaistuksen ohjauksella, Henri Juslén, Helvar Oy Ab
Tiivistelmä valaistuksen ohjauksen kannalta aiheista: Mitä tiedetään hyvinvoinnista? Mitä vaaditaan normeissa? Mitä tulossa?

Tavoitteena energiatehokas valaistus – mitä tulee huomioida? Janne Viitanen, Glamox Oy
Valaistus on usein kompromissi tilan käyttäjän toiveiden ja hyvinvoinnin, energiatehokkuuden, investointikustannusten ja tilasta aiheutuvien rajoitusten välillä. Esityksessä käydään läpi keinoja parantaa valaistuksen energiatehokkuutta ja toisaalta mitä ne tarkoittavat käyttäjän kannalta.

Loppukeskustelu

Webinaarin puheenjohtajana toimii Heikki Härkönen, Suomen Valoteknillinen Seura.

Webinaari on maksuton.

Tapahtumasivu ja ilmoittautuminen

Vuoden valaistuskohde 2021 -palkinnot jaettu: Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja Tammerkosken maisemavalaistus voittajiksi

Kuvat: Tuomas Uusheimo ja Skyfox / Marko Kallio

Valon päivän suorassa lähetyksessä 3.2.2022 Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailun voittajiksi julkistettiin sisävalaistussarjassa Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja ulkovalaistussarjassa Tammerkosken maisemavalaistus.

Tuomariston lausunnot palkituista kohteista:

Sisävalaistus
Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

Kirkkonummen pääkirjaston vanha kirjastorakennus ja laajennusosa muodostavat harmonisen kokonaisuuden sekä arkkitehtuurin että valaistuksen osalta. Rakennuksessa on paljon monimuotoisia tiloja, joihin yhtenäisyyttä tuovat sirot messingin sävyiset erikoisvalaisimet. Nämä valaisimet, jotka on suunniteltu yksilöllisesti kirjaston tarpeisiin, nivovat tilat onnistuneesti yhteen. Valaistus tukee taidokkaasti kirjaston eri toimintoja ja luo tunnelmaa koko rakennukseen. Erikoisvalaisimet toimivat hyvin lukualueiden ja hyllytilojen valaistuksessa. Korkeissa tiloissa elävyyttä on saatu aikaan epäsäännöllisellä valaisinsijoittelulla. Häikäisy on estetty käyttämällä taidokkaasti hyväksi kattopalkistoa. Lopputuloksen kruunaa sisääntuloaulan kutsuva valotaideteos.

Ulkovalaistus
Tammerkosken maisemavalaistus

Tammerkosken ympäristö tarjoaa upeat puitteet kaupunkivalaistukselle. Pitkäjänteisellä ja huolellisella suunnittelulla kaupunkiin on luotu näyttävä yhtenäinen ilta-ajan maisema. Valaistus yhdistää koskimaisemassa olevat rantamuurit, voimalaitokset ja teollisuusrakennukset tarjoten ainutlaatuisia näkymiä pitkin koskireittiä. Valaistuksella on nostettu esiin keskeisiä aiheita ja yksityiskohtia, kuten julkisivuja, siltoja, muureja ja patsaita. Muurin rakenne on tyylikkäästi tuotu esiin käyttämällä valon eri värisävyjä ja eri suunnista tulevaa valoa. Häiriövalon syntyminen ja häikäisy on estetty oikeilla valaisinvalinnoilla, sijoittelulla ja suuntauksella myös rakennusten sisätiloihin. Toisaalta voimalaitosten sisätilojen valaistusta on ansiokkaasti käytetty kokonaisuuden muodostamisessa. Etäyhteydellä toimiva ohjausjärjestelmä mahdollistaa valaistuksen muuntelun. Lopputulos on vahva näyttö Tampereen seudun valaistusosaamisesta ja halusta luoda viihtyisää kaupunkitilaa valaistuksen avulla.

Kilpailutiedote (pdf)

Tallenne palkintojenjaosta sekä tietoja palkituista kohteista: Vuoden valaistuskohde 2021 -verkkosivut

Tiedon Valo – Suomen Valoteknillisen Seuran kilpailu valaisevimmasta opinnäytetyöstä

Jonas Jacobsson / Unsplash

Valaistus vaikuttaa monella tavalla ympäristöömme ja kaikkeen kokemaamme. Valo mahdollistaa näkemisen ja ajastaa ihmisen vireystilarytmit. Suomi tarvitsee valoalan osaajia erilaisiin tehtäviin niin yrityksiin kuin julkiselle sektorille, ja uusi tieto auttaa koko yhteiskuntaa. Kannustaakseen opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja näkemään nykyisyyden tarkemmin, Suomen Valoteknillinen Seura jakaa 2000 euron palkinnon valaisevimmalle opinnäytetyölle. Kilpaan voivat osallistua kaikki Suomessa 1.1.2021 – 31.12.2022 hyväksytyt opinnäytetyöt, jotka syventyvät valoon, valaistukseen, valaistuksen ohjaukseen, valonlähteisiin tai valaisimiin tieteellisestä, taiteellisesta tai käytännöllisestä näkökulmasta.

Kilpailuun osallistuvat opinnäytetyöt kuten esimerkiksi pro gradu -työt, diplomityöt, ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja väitöskirjat mahdollisine liitteineen tulee ilmoittaa 31.12.2022 mennessä verkkolinkistä

https://www.lyyti.in/tiedonvalo2022

Kilpailun tuomaristo (Henri Juslén, Helvar Oy Ab; Marjut Kauppinen, Helsingin kaupunki; Pasi Hyyppä, Senaatti-kiinteistöt) julkistaa voittajan myöhemmin vuonna 2023. Tuomaristo voi jakaa palkintosumman yhdelle tai useammalle opinnäytetyölle.

Lisätietoja: Suomen Valoteknillinen Seura, Heikki Härkönen, PL 102, 00101 Helsinki, heikki.harkonen(at)valosto.com, puh. 0400 869339

Säännöt (pdf)

Rules in English (pdf)

Aiemmat Tiedon Valo -kilpailukierrokset ja palkitut opinnäytetyöt (pdf)

Jyväskylän Sähkö Valo Tele Av 2022 -messut siirtyvät sittenkin helmikuulta syyskuuhun

Pohjoismaiden suurin sähköalan ammattitapahtuma Sähkö Valo Tele Av 2022 -messut siirrettiin alun perin helmikuulta lokakuulle, mutta nyt tapahtuman uudeksi ajankohdaksi on vahvistunut syyskuu, 7.–9.9.2022.

Päätös siirtämisestä tehtiin sen jälkeen, kun Frankfurtin messut ilmoitti siirtävänsä Light + Building -messutapahtuman pidettäväksi lokakuulle osittain päällekkäisillä päivämäärillä, 2.–6.10.2022.

Lisätietoja: www.paviljonki.fi/messut/sahkomessut/

Frankfurtin Light + Building -messut siirtyvät syksyyn 2022

Koronaviruspandemian vuoksi Frankfurtin Light + Building -messut perutaan suunnitellusta ajankohdasta 13.–18.3.2022. Messujen uusi ajankohta on 2.–6.10.2022.

Kahden vuoden välein järjestettävät Frankfurtin Light + Building -messut ovat maailman suurin ja merkittävin valaistusalan messutapahtuma. Kansainvälisille messuille osallistuu noin 2 400 näytteilleasettajaa, ja messuvieraita on yli 200 000 ympäri maailmaa.

Lisätietoa: Messujen verkkosivut

Lux Helsinki 5.-9.1.2022

LUX Helsinki 2017. Light Pipes-teos. Kuva Kirsi Tuura, Visit Helsinki

Lux Helsinki levittäytyy tänä vuonna ympäri Helsinkiä. Valotaidefestivaali järjestetään 5.–9. tammikuuta kello 17–22, ja lisäksi Lux Aamu valaisee osan teoksista myös 7. tammikuuta kello 7–9. Teoksia löytyy muun muassa Olympiastadionilta, Alppipuistosta, Suvilahdesta, Mustikkamaalta ja Korkeasaaresta.

Lisätietoja: https://luxhelsinki.fi/

Keskustelutilaisuus: Tarveselvityksestä toteutussuunnitteluun – Valaistusalan sekava termistö haltuun

Aika: Tostai 20.1.2022 klo 14.30-16.00
Paikka: Zoom, verkkolinkki lähetetään kaikille ilmoittautuneille

Yleissuunnitelma – kehittämissuunnitelma – master plan?
Mikä mitäkin tarkoittaa ja mihin eri suunnitelman tasoja tarvitaan?

Valaistussuunnittelijoiden toimintaryhmän tammikuun keskustelutilaisuus torstaina 20.1. Zoomin välityksellä.

Keskustelussa mukana valaistuksen asiantuntijoita eri rooleista ja näkökulmista. Tervetuloa seuraamaan ja osallistumaan keskusteluun!

Terveisin Vetotiimiläiset
Elisa, Annukka, Sanna, Helena, Jari ja Riku

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Ilmoittautumiset: https://www.lyyti.in/keskustelutilaisuus_vstr_tammi2022

VALO 2/2021 -lehti on ilmestynyt

Lehdessä tutustutaan muun muassa Supercellin pääkonttoriin, Ylivieskan uuteen kirkkoon sekä Porvoon Länsirannan älykkääseen valaistukseen. Lisäksi lehdessä kerrotaan CIE:n konferenssikuulumisia sekä vanhojen arvovalaisimien entisöinnin haasteista.

Lehti on postitettu muun muassa kaikille seuran henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys- ja yhteisöjäsenille. 5 300 kappaleen osoitteellisen jakelun tiedot löytyvät lehden mediakortista.

Lehti on lisäksi luettavissa vapaasti ja maksutta näköislehtenä verkossa:

Lue lehteä

Etkö ole saanut lehteä? Mahdolliset osoitteenmuutokset lomakkeella tai sähköpostilla.

Lehden uusimman numeron voi myös tilata maksutta verkosta tilauslomakkeella joko itselle tai esimerkiksi yhteistyökumppanille, jolle lehdestä voi olla iloa ja hyötyä.

Jyväskylän Sähkö Valo Tele Av -messut siirtyvät helmikuulta lokakuulle

Pohjoismaiden suurin sähköalan ammattitapahtuma Sähkö Valo Tele Av -messut siirtyvät helmikuulta lokakuulle, uusi ajankohta on 5.-7.10.2022.

Päätös on tehty yhdessä messujen neuvottelukunnan kanssa. Valtakunnallisten etätyösuositusten mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, etteivät keskeiset yritykset pysty normaalivuosien tapaan lähettämään messuosastoille henkilökuntaansa eivätkä järjestämään messuvieraiden kuljetuksia tapahtumaan. Sähkö Valo Tele Av on koko toimialalle kaupallisesti tärkeä ja odotettu tapahtuma. Jos tapahtuma toteutuisi nyt helmikuussa pienemmässä mittakaavassa, se vaikuttaisi tapahtuman houkuttelevuuteen myös seuraavilla kerroilla. Parhaiten tapahtuman onnistumisen eri osapuolten kannalta varmistaa se, että messut järjestetään täydellä voimalla ja ilman yritysten tai vierailijaryhmien poisjäämistä.

Tiedote 10.12.2021

 

Valaistuksen perusteet videoina verkossa!

Aloita opiskelu vaikka kotisohvalla!

Videoiden katselu aktivoidaan sähköpostiosoitteella ja katselukoodilla. Katselukoodeja voi tilata tilauslomakkeella.
https://www.valoakatemia.fi/tilaa-katselukoodeja

Katselukoodit ovat maksuttomia Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenille; henkilö- ja opiskelijajäsenet, seuran yritys- ja yhteisöjäsenten palveluksessa olevat henkilöt.

18 videota, 10 tuntia asiaa valaistuksen perusteista, aiheina muun muassa valaistusstandardit, valaistuksen ohjaustavat, valonlähteet ja häiriövalo.

valoakatemia.fi/videot

Uusittu sisätyöpaikkojen valaistusstandardi on astunut voimaan 3.9.2021; standardijulkaisu on nyt ostettavissa

Eurooppalainen sisätyöpaikkojen valaistusstandardi
SFS-EN 12464-1:2021:en, Light and lighting. Lighting of work places. Part 1: Indoor work places
on vahvistettu 3.9.2021.

Standardijulkaisun englanninkielinen versio on ostettavissa SFS:n standardien verkkokaupasta
https://sales.sfs.fi/fi/index/tuotteet/SFSsahko/CEN/ID2/1/1026874.html.stx

Standardin suomenkielisen version käännöstyö on käynnissä, ja aiempaan tapaan siinä tulee olemaan standardin suomen- ja englanninkieliset versiot rinnakkain. Kyseisen käännösversion aikataulu on vielä avoin.

Keskeiset muutokset standardin aiempaan versioon on esitetty Suomen Valoteknillisen Seuran tietoiskuvideossa Sisätyöpaikkojen valaistusstandardi päivittyy
https://valosto.com/valaistustietoa/videot/sisatyopaikkojen-valaistusstandardi-paivittyy/

Peruttu: Valopäiden XXVIII sulkapallokisat

Kuva: Frame Harirak on Unsplash

Aika: Pe 20.5.2022 klo 15.00-17.00 (ottelut)
Pelipaikka: Forever Matinkylä. Matinkartanontie 1, Espoo

Ilmoittautumiset mahdollisimman pian, mutta kuitenkin viimeistään ma 16.5.2022 mennessä osoitteessa
www.lyyti.in/valopaakisatkevat2022

Kisat pelataan yksilökohtaisena nelinpeliturnauksena.

Turnaus on tarkoitettu Suomen Valoteknillisen Seuran henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys- ja yhteisöjäsenten henkilöstölle. Myös muut pelaajat ovat tervetulleita!

Kilpailukutsu sääntöineen (pdf)

Turnaushistorian voittajat (pdf)

Suomen Valoteknillisen Seuran vuosikokous

Kokouskutsu

Suomen Valoteknillisen Seuran henkilöjäsenille sekä kollektiivisten jäsenten edustajille

VUOSIKOKOUS

Suomen Valoteknillisen Seuran vuosikokous

Aika: Ti 26.4.2022 klo 15 alkaen
Paikka: FC Kirkkonummen toimisto, Kirkkotori 2, 02400 Kirkkonummi (kokouksen jälkeen klo 16 alkaen ekskursio Kirkkonummen pääkirjasto Fyyriin)

Kokouksessa käsitellään seuran sääntöjen 15 § mukaiset vuosikokoukselle kuuluvat asiat.

https://valosto.com/seura/saannot/

”Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) hallituksen kertomus edelliseltä toimintavuodelta,
2) tilintarkastajain kertomus, tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille,
3) asiat, jotka hallitus jättää käsiteltäviksi.”

Ilmoittautumiset osoitteessa
https://www.lyyti.in/2022svsvuosikokous

Kokoukseen voi osallistua myös ilman ilmoittautumista.

Kokoukseen voi osallistua myös etänä Teams-kokouksella, jonka kautta voi seurata kokouksessa paikalla oleville esitettävää aineistoa. Kokouksen ääni ja kamerakuva ovat tarjolla rajoitetusti tai eivät lainkaan. Liittymislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen kokousta.
Ilmoittautumiset: https://www.lyyti.in/2022svsvuosikokousonline

Tervetuloa!

Hallitus

DIALux evo -verkkokoulutus, jatkokurssi peruskurssin tiedot jo omaaville

Aika: To 24.2.2022 klo 13.00–16.30
Paikka: Teams

Ilmoittautumiset: https://www.lyyti.in/dialuxevoverkkokurssi2202
Kurssille mahtuu enintään 10 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

KURSSIN SISÄLTÖ

 • DIALux evon yleinen esittely
 • Perussuureet ja arvot standardissa
 • Sisävalaistus­standardi SFS-EN 12464-1
 • Esimerkkikohteet
 • Toimisto
 • Koulu
 • Kahvitauko tarvittaessa
 • Myymälä
 • Logistiikkakeskus
 • Tulosteet
 • Vapaa keskustelu

VERKKOKOULUTUS, KURSSILAISILLA OMAT TIETOKONEET

Kurssille osallistuvilla on oltava verkkoyhteydellä ja Teams-sovelluksella varustettu oma tietokone, johon on asennettu uusin versio DIALux evosta. Maksuttoman ohjelman voi ladata osoitteesta http://www.dial.de/DIAL/en/dialux/download.html

Työskentely kahdella näytöllä on suositeltavaa. Tarkoituksena on, että toisessa näytössä pyörii kouluttajan esitys, ja toisessa kurssilainen harjoittelee laskentaa itse. Myös rullahiiri tarvitaan.

Kurssille osallistuville tulee ladattavaksi datapaketti, jossa on valmiina luodut pohjat eri suunnitteluprofiileihin.

Kurssin tiedot