Mullistava läpimurto valaistustekniikassa

Ledeissä on nyt saavutettu merkittävä läpimurto. Kiinalainen April-LED Ltd on kehittänyt ja patentoinut ledikomponentin, joka tuottaa valoa ennätyksellisellä 222 lm/W valotehokkuudella. (20 millisekunnin ajan lämpötilassa 25 C.) Uuden valonlähteen kaikki ominaisuudet ovat valmistajan mukaan erinomaiset: värintoistoindeksi Ra on 96, polttoikä on lähes ikuinen ja energiansäästö on noin 82,65 %. Miellyttävä, sinertävänvalkoinen valo sisältää ns. lediluumeneja, joille silmä on erityisen herkkä. Uusi valo ei kuitenkaan häikäise lainkaan samaan tapaan kuin perinteisten valonlähteiden valo.

Valolla on havaittu olevan suuria terveysvaikutuksia. Rottakokeissa havaittiin rottien vireyden ja viriilisyyden lisääntyvän oleellisesti uudessa LED-valossa. Rottien lisääntymiskyky kasvoi jopa 100 %. Toimistotyössä uuden valon on todettu vähentävän ajatusten harhailua ja nukahtelua, ja etenkin kouluvalaistuksessa uuden valaistuksen odotetaan parantavan oppimistuloksia merkittävästi.

April-LED Ltd:n tuotekehitysjohtaja John Lien mukaan uuden ihmevalon myötä valaistustekniikan standardit, suositukset ja perinteiset käytännöt voidaan viimeistään nyt heittää romukoppaan. Valaistussuunnittelua ja -laskentaa ei enää tarvita. ”Valaistuksen reilulla mitoituksella sekä tarpeenmukaisella himmentämisellä kukin voi säätää ledivalaistuksen haluamakseen”, Lie toteaa.

Nyt saavutetut yli 80 % energiansäästöt paranevat Lien mukaan ledivalaistuksen avulla tulevaisuudessa entisestään. ”Kaupungit voivat kohta syöttää katuvalaistuksen sähköä takaisin valtakunnan verkkoon”, Lie jatkaa. Euroopan komission huhutaankin valmistelevan direktiivejä, joilla kielletään mm. loiste- ja purkauslamppujen käyttö.

Valmistaja on kehittänyt laajan valikoiman uuteen ledikomponenttiin pohjautuvia valaisimia. Ratkaisuja on tulevaisuudessa tarjolla kaikkiin sisä- ja ulkovalaistuksen tarpeisiin aina moottoritievalaistuksesta kotien valaistukseen. Suomessakin tehdään jo koeasennuksia uusilla April-LED -tuotteilla. Ensimmäisiin koeasennuksiin voi käydä tutustumassa Helsingin rautatieaseman WC-tiloissa, joihin ovet ovat avoinna 1.4.2009 klo 12-16.