Vuoden valaistuskohde 2023 -palkinnot jaettu: Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus ja Solo Sokos Hotel Torni voittajiksi

Kuvat: Reija Pasanen ja Kuvatoimisto Kuvio Oy, Martin Sommerschield

Sähkö Valo Tele Av -messuilla Jyväskylässä 8.2.2024 järjestetyssä palkintojenjaossa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2023 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus, ja ulkovalaistussarjan voitti Solo Sokos Hotel Torni.

Tuomariston lausunnot palkituista kohteista:

Sisävalaistus
Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus

Helsinki-Vantaan lentoasema on saanut uuden sisäänkäyntirakennuksen, joka erottuu ympäristöstään selkeästi sekä muodoltaan että valaistukseltaan. Lentoaseman valaistus tukee näyttävää arkkitehtuuria. Rakennus tuntuu keveän ilmavalta.

Kattopintaan upotetut huomaamattomat valaisimet tuovat häikäisemätöntä suoraa valoa tilaan ja antavat valoa sinne, missä sille on tarve. Vaalea kiiltävä lattia peilaa valoa ja elävöittää tilaa. Epäsuora valaistus tuo kattorakenteen muodon näyttävästi esille. Näkymät ovat selkeitä, ja liikkuminen valon ja opasteiden avulla on helppoa ja turvallista. Liukuportaat, raput ja hissit nousevat esiin valon avulla. Valo ja värit ohjaavat matkustajaa lämminsävyisestä sisääntuloaulasta turvatarkastuksen sinisävyiseen maailmaan. Suunnittelussa on otettu huomioon laatu, pitkäikäisyys ja huollettavuus. Päivänvalotunnistimien avulla valaistustasoja säädetään ja säästetään energiaa. Saapuvia matkustajia ilahdutetaan viheralueella, joka on nostettu kauniisti esiin päivänvalolla ja päivänvalon kaltaisella sähkövalolla.

Lentoaseman uuden sisäänkäyntirakennuksen valaistus on oiva esimerkki suomalaisten valaistussuunnittelijoiden ja rakentajien taidoista.

Ulkovalaistus
Solo Sokos Hotel Torni

Helsingin ikoninen ”pilvenpiirtäjä” hotelli Torni tuo muodoltaan mieleen New Yorkiin 1931 valmistuneen Empire State Buildingin. Nyt hotelli on saanut peruskorjauksen yhteydessä myös sen arvoa kohottavan julkisivuvalaistuksen.

Valaistusratkaisut korostavat ja rytmittävät rakennuksen erityispiirteitä mallikkaasti, jokainen kerros on valon arvoinen. Valaisimet ovat sekä yksittäin että ryhmissä ohjattavissa. Nyt julkisivun valon määrä on säädetty niin, että valaistus himmenee alhaalta ylöspäin. Säädön avulla voidaan myös vähentää yöaikaan ympäristöön menevää hajavaloa.

Alempien kerrosten valaisimet on taidokkaasti piilotettu julkisivun väriin maalattujen asennussuojien taakse. Näin valaisimet eivät näy päivänäkymässä ja antavat häikäisemätöntä valoa julkisivuun. Lämmin valon väri sopii hyvin seinäpintojen väritykseen. Tornin yläosa kohoaa näyttävästi Helsingin kattojen ylle alaosan katolle sijoitettujen helposti huollettavien valonheittimien ansiosta. Pehmeää valoa piristävät ravintolakerroksen ikkunoiden väliin sijoitetut pienikokoiset viileämpää valoa antavat valonheittimet ja katolla olevan maston korostusvalaistus. Sisäänkäynnin alkuperäinen ilme on säilytetty, ja sen uudistetun valolipan viileä valo antaa arvokkaan vaikutelman ja ohjaa kävijöitä kulkemaan sisään rakennukseen.

Solo Sokos Hotel Torni on näyttävä esimerkki ammattitaitoisesta valaistussuunnittelusta ja huolellisesta toteutuksesta.

Kilpailutiedote (pdf)

Valokuvia palkituista kohteista:
https://valosto.com/tiedostot/2023_vuoden_valaistuskohde_kuvia/