Nidarosin tuomiokirkko voittajaksi Nordisk Lyspris – Nordic Lighting Design Awards 2022 -kilpailussa

Kuva: Thomas Karlsnes

Tukholmassa 6.9.2022 pidetyssä palkintojenjaossa Nidarosin tuomiokirkko Norjan Trondheimista palkittiin pohjoismaisen valaistuskohdekilpailun Nordic Lighting Design Awards 2022 voittajana. Kirkon hienovarainen valaistus kunnioittaa sen historiallista, kulttuurista ja sakraalista merkitystä.

Kilpailussa oli ehdolla yhteensä kymmenen ansiokasta valaistuskohdetta, kaksi kustakin Pohjoismaasta. Suomesta ehdolla olivat Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailun voittajakohteet Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja Tammerkosken maisemavalaistus.

Tuomariston perustelut:
Nidarosin tuomiokirkko
Tuomaristo on valinnut tämän projektin voittajaksi sen voimakkaan ilmaisun, korkean herkkyyden ja kunnianhimoisen teknisen toteutuksen vuoksi. Kyseessä on erittäin vakuuttava suoritus rakennuksessa, jossa pieninkin virhe olisi havaittavissa.

Hanke osoittaa arkkitehtonisten realiteettien huolellista harkintaa paitsi tilan, sen materiaalien ja toimintojen, sekä kulttuuristen ja henkisten arvojen osalta. Kylmien ja lämpimien valojen yhdistelmä muotoilee ja korostaa tiloja. Taustalla oleva sininen sävy luo syvyyttä ja mystisyyttä.

Yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota vaikuttavalla tavalla. Mittatilaustyönä tehdyt ripustusrakenteet sopivat hyvin paikan luonteeseen. Erittäin edistynyt valaistuksen ohjaus mahdollistaa kaikki liturgiset seremoniat, mutta se myös kohdistaa huomion kirkon sakraalisiin elementteihin ja symboleihin, mikä tarjoaa vierailijalle mahdollisuuden rauhoittumiseen ja mietiskelyyn. Tuomaristo uskoo, että Nidarosin tuomiokirkon poikkeuksellinen valaistus on nostanut kansallisen ikonin uudelle tasolle – kansainväliselle tasolle.

Kaikki ehdokkaat
Tuomaristo
Lisätietoja