Länsimetrolle Nordic Lighting Design Award 2020!

Länsimetro palkittiin Nordic Lighting Design Award 2020 -palkinnolla Facebook Live -tapahtumassa 20. toukokuuta. Palkinto tuli nyt ensimmäistä kertaa Suomeen.

Länsimetro avautui syksyllä 2017 ja laajensi Helsingin metroverkostoa Espoon puolelle. 14 kilometrin rataosuudella on kahdeksan uutta asemaa: Lauttasaari, Koivusaari, Keilaniemi, Aalto-yliopisto, Tapiola, Urheilupuisto, Niittykumpu ja Matinkylä.

Jokaisella asemalla on oma identiteettinsä, joka syntyy arkkitehtuurin, taiteen ja valon yhteisvaikutuksesta. Asemien yleisötilojen valaistuksen suunnitteli VALOA design, ja asemia elävöittävistä valotaideteoksista vastasivat Tommi Grönlund & Petteri Nisunen (Keilaniemi) sekä Lighting Design Collective ja Helin & Co Arkkitehdit (Lauttasaari).

”Hanke on erittäin innovatiivinen – nämä eivät ole tyypillisiä metroasemia – mutta silti visuaalisesti kestävä. Tuomaristo uskoo, että asemat pysyvät miellyttävinä ja ikimuistoisina vielä pitkään”, tuomariston puheenjohtaja Ourania Georgoutsakou sanoo.

Tuomaristo jatkaa: ”Valaistus yhdistyy erittäin hyvin osaksi arkkitehtuuria. Asemat ovat toisiinsa verrattuina hyvin erilaisia, mutta silti niiden valaistuskonsepti muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden. Jokainen asema on ainutlaatuinen, mutta jopa näin valtavassa hankkeessa voi havaita niiden muistuttavan toisiaan. Kekseliäisyys kuvaa parhaiten tätä hanketta – valaistussuunnittelijat ovat onnistuneet erinomaisesti kehittämään ja soveltamaan monia eri ratkaisuja. Tuomariston mielestä valoa on myös käytetty erittäin hienosti pystypinnoilla ja lasipintojen takana. Siten tilat vaikuttavat avarammilta ja helpommin hahmotettavilta.”

”Suomelle ja kaikille länsimetron suunnitteluun osallistuneille on suuri kunnia saada Nordic Lighting Design Award. Palkinto merkitsee meille paljon, ja se tuntuu hyvin ansaitulta palkinnolta vuosien kovan työn, yhteistyön ja valaistussuunnittelualan merkityksen kehittämisen jälkeen”, kommentoi valaistusprojektia johtanut Roope Siiroinen VALOA designista.

”Länsimetro-hanke oli loistava esimerkki eri alojen yhteistyön merkityksestä rakennetussa ympäristössä ja mahdollisuuksista integroida valaistus arkkitehtuuriin. On hienoa nähdä, että lopputulosta arvostetaan”, kommentoi valaistussuunnittelija Marko Kuusisto VALOA designista.

Lisätietoja:
valosto.com/tiedostot/2020_NLDA_Voittaja_tiedote.pdf
valoa.com
nordisklyspris.com/press-2020

Tallenne voittajan julkistuksesta: facebook.com/Nordisklyspris/videos/2342179056083229
Voittajien tunnelmia: youtu.be/dYOuaSMnQbs